Volen que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’impliquin més en els controls del Culubret

0
1018

L’alcalde admet que les actuacions d’Endesa i la pressió policial han reduït els talls, però demana més mitjans judicials


 

L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha demanat obertament a la Guàrdia Civil i al Cos Nacional de Policia que s’impliquin més en la problemàtica que afecta la zona oest de la ciutat. Ho va fer després de l’última trobada de la Junta Local de Seguretat, que dijous va reunir els portaveus de tots els grups municipals amb els responsables dels quatre cossos de seguretat amb competències al territori (Mossos d’Esquadra, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil), portaveus de les associacions de veïns, el delegat dels serveis territorials d’Interior i el jutge degà de Figueres.

Masquef recorda que la problemàtica afecta tota la ciutat, i que la responsabilitat no ha de caure només sobre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Per això durant la trobada va interpel·lar els dos cossos espanyols perquè «en l’exercici de les seves competències, que no són poques, també intervinguin», per exemple, fent controls més específics a les entrades de l’AP-7, als accessos del barri, o vigilant els cotxes d’un perfil determinat. «Òbviament ells tenen els mitjans, l’experiència i el bagatge per saber on es pot actuar», destaca el màxim responsable municipal, que afegeix que, tot i argumentar que les fronteres han desaparegut, els dos cossos els van oferir la seva col·laboració.

«Ens hem intentat conjurar per dur a terme una major coordinació i una major pressió pel que fa a les mesures a adoptar», va explicar Masquef. I amb aquest objectiu, durant la mateixa reunió també van demanar col·laboració al jutge degà de la ciutat. Una autoritat que va admetre que el d’aquí és un partit judicial «molt conflictiu». «Hem de ser conscients que Figueres es troba geogràficament en una zona molt complexa», argumenta Jordi Masquef, que afegeix: «Això comporta que, com que aquí les penes són menors, i segurament l’oferta és major i el preu menor, molta gent del país veí ve a comprar droga». Davant d’aquesta situació, és taxatiu: «Ens sentim avergonyits, però no ens n’amaguem, que la zona nord-oest de Figueres sigui com un supermercat de la droga».

En aquest sentit, el director dels serveis territorials d’Interior, Albert Ballesta, va confirmar que el Codi Penal francès és «molt més dur» que l’espanyol: mentre que aquí conrear droga com a organització està penat amb un màxim de 15 anys de presó, a França en solen ser 20, i si el conreu està alimentat amb frau elèctric encara augmenten més. I per intentar revertir aquesta situació, Ballesta ha instat l’Ajuntament de Figueres a presentar una moció per demanar que s’endureixi el Codi Penal.

725 INSPECCIONS. Al llarg del 2018, el barri de Sant Joan va ser sotmès a 50 dispositius policials; és a dir, gairebé un per setmana. En total, es van fer 725 inspeccions i es van detectar 170 fraus elèctrics. Unes dades que Ballesta considera «molt importants». «Per tant, acreditada la feina, jo he de dir que sempre he defensat que els cossos policials necessiten unes eines més importants», destaca el delegat d’Interior. I de fet, l’alcalde admet que «sempre que hi ha més pressió policial, durant les setmanes que segueixen a aquestes operacions els talls de llum s’han reduït exponencialment».

Actualment, Masquef admet que els talls continuen afectant el Culubret, tot i que «amb menys mesura». «Són menys els domicilis afectats perquè Endesa ha dut a terme part de les actuacions a què s’havia compromès. Bàsicament el monitoratge i la sectorització», explica Masquef. I afegeix que ara els han proposat que adoptin «mesures alternatives», com per exemple fer que els domicilis de zones no sectoritzades (que són els que pateixen més talls) es facin penjar d’altres línies que sí que ja estiguin sectoritzades per minimitzar els talls.

 

Figueres, un dels municipis amb més frau

Endesa va publicar la setmana passada un balanç de tots els casos de frau elèctric detectats el 2018 a Catalunya. En total, van desactivar 26.439 connexions il·legals, que van permetre recuperar 289.982.174 kWh d’energia. A la demarcació de Girona, hi van denunciar 3.225 fraus, que van permetre recuperar 27.808.149 kWh, i una de les ciutats amb més casos va ser precisament la capital de l’Alt Empordà. Només per darrere de Lloret de Mar i de Girona, arreu de la ciutat hi van detectar 212 casos de frau. I la mateixa companyia elèctrica va posar els cultius de cànnabis com un dels factors que suscita més connexions il·legals. Fent aquest balanç, Endesa assegura que en els últims anys ha multiplicat els mitjans per combatre el frau mitjançant un augment de les inspeccions, un ús intensiu de les noves tecnologies i la utilització d’eines d’anàlisi massiu de dades (big data), que fan que la detecció de la defraudació de fluid elèctric sigui cada cop més efectiva. Això no obstant, l’Ajuntament de Figueres va presentar una queixa contra la companyia al Síndic de Greuges. Sobre aquest tema, Masquef explica que «s’està fent un seguiment», però lamenta: «A vegades tinc la sensació que quan el Síndic ens requereix, l’Ajuntament ha de contestar de seguida. Però quan nosaltres fem la consulta al Síndic, veig que no té tanta pressa…».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li