Volen convertir Empuriabrava en un corredor biològic per potenciar-hi el turisme familiar

0
1442

El 26 de juny la marina fa 50 anys i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, les entitats i les empreses turístiques han programat 130 actes per celebrar-ho


Més de 5.000 amarradors, 23 km de canals navegables, un parc immobiliari de 14.000 habitatges i una població estacional que a l’estiu arriba a les 75.000 persones. Són les dades que més caracteritzen Empuriabrava, la marina residencial més gran d’Europa. Actualment tothom la coneix com a urbanització, però només els altempordanesos més grans recordaran que fa poc més de cinc dècades a l’espai que ara ocupen els canals i construccions només hi havia llacunes i camps de conreu.

El 26 de juny la marina fa 50 anys, i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, les entitats i les empreses turístiques del municipi han programat, amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, 130 actes per celebrar-ho. A més, la commemoració també servirà per començar a gestar una sèrie de millores que han de permetre reconvertir Empuriabrava en una destinació turística familiar i esportiva, sostenible i desestacionalitzada.

Tal com explica l’alcalde, Salvi Güell, “es vol aprofitar aquesta efemèride per rellançar la destinació i marcar les línies estratègiques de futur en l’àmbit turístic”. La idea és vincular més la urbanització amb el seu entorn natural i patrimonial per reforçar alguns canvis que ja s’han començat a implantar; convertir-la en un corredor biològic que faciliti la connexió amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. I per acabar de definir l’estratègia, Ajuntament i Patronat estan preparant (pel 4 d’octubre) la jornada “Nous reptes del model de turisme sostenible a la Costa Brava. El futur de les marines”. S’adreçarà als professionals del sector turístic, i s’estructurarà en diversos eixos: ordenació de territori i urbanisme, protecció dels espais naturals, definició i estratègia turística, o plans de millora, entre d’altres.

Durant la presentació de la celebració del mig centenari, que es va fer la setmana passada a Girona, els vicepresidents del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Marta Felip i Jaume Dulsat, van destacar que “l’actual indústria turística gironina té el deure de desenvolupar-se de manera equilibrada i responsable; apostar per nous mercats i intentar crear nous productes i serveis per reposicionar la nostra marca i mantenir la competitivitat.”

PROGRAMACIÓ DE LUXE. Els actes commemoratius van començar oficialment diumenge, amb el primer descens de llaguts pels canals (en el marc de la 3a Regata de Llaüt Mediterrani 2017). I d’ara endavant s’han programat actes institucionals, fires i jornades gastronòmiques, esdeveniments esportius, concerts i espectacles festius, entre d’altres. La programació completa es podrà anar consultant al web www.empuriabrava50.cat (encara falten actes per publicitar i dates per definir), però ja n’han transcendit algunes de les activitats més destacades.

Els actes s’han estructurat en quatre etapes, perquè cada estació de l’any coincideixi amb un dels quatre grans moments de la història d’Empuriabrava. A l’hivern s’ha commemorat la visió i la planificació de la marina; ara, coincidint amb l’inici de la primavera, es començarà a recordar el naixement i els primers anys d’Empuriabrava (anys 60 i 70); l’estiu se centrarà en el boom turístic i les nits de la marina (anys 80 i 90); i a la tardor, es farà una incidència especial en la desestacionalització i l’aposta pel turisme esportiu i natural (des del 2000 fins avui dia).

Els actes populars i institucionals es faran el 26 de juny (amb el sopar commemoratiu “Empuriabrava, nit d’estrelles”, que anirà a càrrec dels restaurans de la badia de Roses que tenen estrella Michelin). Però al llarg de l’any també hi haurà un piromusical, les jornades gastronòmiques “BravaTast”, un cercavila amb Els Comediants i les entitats del municipi, la festa remember “The Empuriabrava nights”, un concert popular a la platja amb The Original Blues Brothers, el primer Festival Nautic Jazz, o el campionat de Catalunay de volei platja, entre molts d’altres.

Salvi Güell: “És difícil fer veure tot el que tenim”

Volen reconvertir la destinació i integrar-la al territori. Però com ho faran, a la pràctica?
Adequant l’entorn perquè Empuriabrava no deixi de ser un corredor biològic entre banda i banda del parc natural. Amb temes d’accessibilitat, temes de carrils bici, posant nius perquè les aus puguin nidificar a Empuriabrava… Als canals ja hi viu bestiar, com llúdrigues i corbs marins, i quan ens toqui gestionar-los a nosaltres els donarem un entorn molt net. Volem aconseguir que la gent que vingui vegi que a banda i banda d’Empuriabrava hi ha parc natural; que com que és tan extens és difícil fer veure a la gent tot el que tenim.

També caldran actuacions urbanístiques, com l’adequació del passeig que ja estan fent?
Sí. Ara mateix estem centrats en la reforma del passeig, que hi estem treballant i la nostra previsió és que a finals del 2018 estigui acabat. És un passeig urbà, però també hi haurà un part d’enjardinament que també el farà funcionar com a corredor.

Parlava de la gestió dels canals. Com està la cessió?
Continuem negociant a tres bandes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li