Volant cap a un clima més habitual

0
426

Històricament, centenars d’espècies aquàtiques i marines procedents de l’Europa central i septentrional, i també de la Mediterrània oriental, han volat cada hivern fins a l’Alt Empordà per refugiar-se en el clima dels seus parcs naturals. Al Cap de Creus i als Aiguamolls hi trobaven unes condicions meteorològiques òptimes per passar-hi uns mesos que, si bé aquí són freds, a les seves regions d’origen hi són gèlids. Però aquest any la situació és força inusual, i les altes temperatures han provocat que moltes de les aus no acabin d’arribar a la comarca.
Segons la primera anàlisi del cens d’aus a les zones humides que fa cada mes de gener el Departament de Territori i Sostenibilitat (es tracta d’un primer avanç, ja que encara no hi ha totes les dades), la suavitat d’aquest hivern ha fet reduir el nombre d’ocells que vénen a hivernar a l’Alt Empordà. Per contra, en altres indrets del Mediterrani hi arriben més animals que els altres anys.
Aquesta situació afecta diverses espècies, però en el cas dels parcs naturals altempordanesos són especialment destacats els casos del corb marí gros (Phalacrocorax carbo), el gavià argentat (Larus michahellis) i els ànecs i fotges.

corb marí gros. Aquest 2016 se n’han comptat 61 exemplars al Parc Natural del Cap de Creus, davant dels 71 que se n’hi havien comptat el 2015 i els 110 del 2010. Fonts de Territori i Sostenibilitat atribueixen aquesta davallada (que en els últims 6 anys ha arribat al 44%) a una combinació de diversos factors: les mesures de gestió que s’estan aplicant a les nidificacions del Bàltic i d’Escandinàvia, la suavitat de les temperatures (no fan necessària una hivernada tan meridional) i la gestió local (a les comarques lleidatanes els intenten foragitar per afavorir la conservació de les truites autòctones).

gavià argentat. Aquesta espècie també nia a la Costa Brava, però tot i així aquest hivern s’ha detectat que la població del Cap de Creus s’ha reduït un 21% respecte de l’any passat (s’han comptat 1.186 exemplars i el 2015, 1.498). Això s’atribueix més a la manca d’immigració d’exemplars de fora que a una disminució de la producció reproductora d’aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li