Vint mesos de presó per l’exalcalde de Garriguella que es feia passar per dentista

0
922

El jutjat penal número 1 de Figueres ha condemnat a 20 mesos de presó i a pagar una multa de 5.400 euros l’exalcalde de Garriguella, José Antonio López de Pablo, acusat de fer-se passar per dentista tot i no tenir la formació pertinent. Finalment, el dentista impostor ha estat condemnat per un delicte d’intrusisme laboral a pagar una multa de 5.400 euros i a 20 mesos de presó per a quatre delictes de lesions (cinc mesos per a cadascun). A més, l’exalcalde haurà de tornar els diners que va cobrar als seus clients per als tractaments i també abonar-los uns diners perquè un professional els pugui reparar els danys. En total, haurà de pagar 23.490 euros als afectats.

La sentència considera provat que l’acusat va estar exercint ‘de manera continuada’ de dentista a la clínica ‘Centro Dental’ –situada a l’avinguda Vilallonga de Figueres- sense que hagués obtingut aquest títol universitari. També considera que ‘es va fer passar per dentista’ ja que només posseïa un títol per a fer pròstesis dentals. A més, també determina que usava un nom fals amb els clients -Manuel- un nom que també usava per signar les receptes.

La jutgessa afirma a la sentència que l’acusat ‘era plenament conscient’ que amb la titulació que tenia no podia exercir com si d’un dentista es tractés i que, amb aquest comportament, va causar lesions als seus pacients. Per exemple, a una pacient li va empastar 14 dents sense usar anestèsia i li va fer vàries intervencions que posteriorment la pacient ha hagut de reestructurar posteriorment. Li va cobrar 1.500 euros. Ara, la dona s’haurà de gastar 5.490 euros en un tractament que li arregli les lesions que el fals dentista li va provocar. Ambdos costos els haurà de pagar el condemnat en matèria de responsabilitat civil.

A una altra pacient li haurà d’abonar els 1.500 euros que li va cobrar pel tractament i 3.000 més perquè pugui guarir-se de les lesions que li va provocar. A un altra pacient que el va denunciar li va fer un tractament que es va allargar fins a quatre anys pel qual li va cobrar 6.000 euros. Ara li haurà d’abonar aquests diners i pagar-li 6.000 més perquè un nou tractament En total, l’exalcalde haurà de pagar 23.490 per reparar els danys causats als seus clients. A banda d’aquests tres denunciant, un quart també va presentar denúncia però finalment va renunciar a cobrar la indemnització.

Tot i que la sentència reconeix les males praxis de López de Pablo, determina unes penes menors a les que demanava l’acusació particular, que volia que pagués 12 mesos de multa (i no deu com acabarà pagant) i també se l’enviés a la presó dos anys, i no vint mesos com ha estat condemnat finalment. Segons ha explicat l’advocada de l’acusació particular, Mariona Salvatella, estan satisfets de la sentència perquè es tractava d’un ‘cas flagrant’. D’aquesta manera, diu Salvatella, els afectats podran sentir-se ‘recolzats per la justícia’, tot i que molts patiran les seqüeles de les males praxis del dentista impostor.

L’home no anirà a la presó perquè la pena és inferior als dos anys i no té antecedents penals. No obstant això, la jutgessa l’inhabilita per a ocupar qualsevol càrrec públic mentre duri el pagament de la multa. Actualment López de Pablo és segon tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Garriguella pel PSC.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li