VilajuĂŻga redueix el deute municipal un 98% en dos anys

0
1757

L’equip de govern de Joana Cobo es va veure obligat a pujar l’IBI prop d’un 100% per afrontar el 163% d’endeutament


 

Després de les eleccions del 2015 la nova alcaldessa de Vilajuïga, Joana Cobo, es va trobar amb una situació econòmica complicada a l’Ajuntament. En aquell moment es va tancar l’exercici amb un endeutament del 163%. Això va fer que s’adoptés la impopular mesura d’augmentar l’IBI gairebé un 100%. Dos anys després, Cobo explica que han aconseguit reduir l’endeutament fins arribar al 65%.

La nova situació permet que a les ordenances fiscals per al 2018 hi hagi mesures com una petita reducció de l’IBI (0,98%). D’altra banda, en el darrer ple municipal també es va aprovar un augment de la bonificació de l’impost sobre l’increment dels terrenys de naturalesa urbana, l’anomenada plusvàlua, pels casos de defunció. Es passarà del 25% al 90% de bonificació.

L’alcaldessa Joana Cobo explica que “durant el segon any la situació econòmica ha permès amortització de deute i fer alguna inversió, quasi sempre acompanyada de subvencions”.

Entre les accions dutes a terme hi ha, per exemple, la inauguracio de l’Espai Jove i la millora de parcs infantils i zones d’esbarjo. Darrerament també s’han canviat 31 llumeneres o fanals per altres noves amb tecnologia LED al carrer Pere Serra. Durant aquest mes de novembre s’està abordant l’asfaltatge d’alguns carrers que ho necessiten amb urgència com ara Pilota, Tramuntana, Deulofeu, Del Call, Sant Fèlix, Mendizábal, Colon, Montera, Raval Palmer, Verema, Les Flors, Puig Ullastre i plaça de la Sardana. El cost és de 61.353 euros i hi ha una subvenció de 31.903 euros de la Diputació. També es preveu que a finals d’any s’asfalti el camí de Pedret, que compta amb una subvenció del PUOSC del 2017 de la Diputació.

Vilajuïga treballa per al pressupost municipal del 2018, però amb el pes d’haver de pagar 150.000 euros cada any, en concepte de préstecs, fins el 2023. Tot i això l’equip de govern declara que vol “continuar fent coses, iniciatives bàsiques i de necessitat”.

PACTE. L’equip de govern de Vilajuïga està format per ERC (3) i Junts per Vilajuïga (2) i sota el paraigua del PSC. Segons Cobo el govern és “ferm i estable”. El PSC ha donat suport a totes les mocions relacionades amb el procés però aportant el seus matisos de “no independentistes”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li