Vilabertran celebra la 18a Fira de la Poma de ‘relleno’ i de l’horta, aquest diumenge

0
1116

La festivitat està organitzada per l’Ajuntament i l’Associació els Xiprers


 

Arriba el setembre i això significa que arriba la Fira de la Poma de relleno de Vilabertan, en el marc de la Festa de Sant Ferriol. La poma de relleno està considerada un dels productes locals més tradicionals de la comarca alt-empordanesa. Enguany la fira se celebrarà el diumenge 15 de setembre, i seguirà la línia d’altres anys. La fira obrirà a les 10 h i durant tot el dia la plaça dels Hortolans acollirà les desenes de parades que formen la fira. Cal destacar que al bell mig de la fira hi haurà les parades de venda i degustació de les pomes de relleno i la parada de verdures de les hortes de Vilabertran. D’altra banda, entorn de la plaça s’ubicarà el mercat d’artesania amb parades de productes alimentaris i naturals, entre altres. I finalment, a la plaça Monturiol hi haurà la parada de planter d’horta de Vivers Montalat Boris.

També durant tot el dia hi haurà atraccions infantils (inflable, llits elàstics, tren petit, parada de tir, pesca d’ànecs…) darrere el monestir. I els més menuts també podran gaudir d’activitats com ara passejades amb poni, tallers de treballs manuals i pintar cares, o el farcell de jocs tradicionals que hi haurà al parc infantil del municipi.

LES ACTIVITATS. A banda de l’oferta gastronòmica de la Fira de la Poma de relleno, hi haurà una vintena d’activitats lúdiques i festives que es desenvoluparan al llarg del dia. Com en altres edicions, es podrà visitar la torre d’en Reig, ja que hi haurà jornada de portes obertes de l’edifici modernista. L’accés a terrat de la torre estarà obert fins a les 14 h i l’expert Martí Pujol s’encarregarà d’oferir les visites amb vistes panoràmiques comentades. També, pel que fa a les visites guiades, hi haurà la visita al monestir romànic de Santa Maria. L’entrada és gratuïta i es podrà visitar a les 11.30 h i a les 12.30 h.

Com en altres edicions, l’entitat Lladruc oferirà una exhibició d’ensinistrament caní a l’hort del Prior i hi haurà l’arribada de cotxes clàssics a càrrec del club Clàssics Girona. Es podran visitar durant tot el dia.

XERRADES. La programació inclou diferents conferències relacionades amb el sector, com ara la xerrada Els productes de les abelles, per tal de conèixer els beneficis nutricionals dels productes apícoles i el seu potencial terapèutic. Anirà a càrrec del veterinari d’abelles Esteve Miràngels. I a la tarda hi haurà la xerrada «Els sectors dels bonsais», per tal d’aprendre a cultivar un bonsai, i anirà a càrrec de Patrick Ragonnet i Amadeu Soler.

Pel que fa als tallers, a les 12 h es farà una classe de smoothies i menjar saludable amb robot de cuina, a la sala mirador, és a dir, al segon pis del centre cívic de Viabertran. I al mateix temps hi haurà, per a la mainada, un contacontes sobre els productes de l’Empordà que porta per títol «Històries per omplir-se la panxa», a càrrec d’Albert de Gra de sorra.

I finalment, al migdia, a partir de les 13 h es podrà gaudir d’una demostració del procés d’elaboració del vi (la premsa del raïm) i tot seguit degustar el most. Aquesta activitat anirà a càrrec de Lluís Torrent.

LES EXPOSICIONS. Durant la jornada es podran visitar diferents exposicions i mostres. Per exemple, a la canònica de Santa Maria hi haurà fins a quatre exposicions: una de pintures, una de fotos, una de bonsais i una altra de plantes, flors i espelmes.

Paral·lelament, a l’Hort d’en Prior es podran visitar exposicions de les temàtiques següents: motocicletes antigues, història del circuit dels Arcs de Figueres, exposició de fotos d’hortalisses de Vilabertran, exposició Rally Panda Raid 2018 i l’exposició de gruetes i carretons antics. I finalment, a l’Edifici Serveis hi haurà una exposició fotogràfica del gironès, una de ràdios antigues i una altra sobre el mosquit tigre.

 

 * Pots consultar el programa de la fira, aquí. 

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li