Vicenç Pagès torna amb ‘Robinson’

0
1442

L’autor figuerenc, que viu a Torroella de Montgrí, publica una nova novel·la sobre un personatge claustrofòbic i ben enamorat


 

L’escriptor Vicenç Pagès i Jordà és empordanès de naixement i de residència. Va veure la primera llum a Figueres l’any 1963 i viu a Torroella de Montgrí des del 1998. L’Alt i el Baix Empordà configuren la seva experiència vital quotidiana per mitjà del nexe que representa la muntanya del Montgrí. Però Pagès és també empordanès de tarannà. Sota una aparença calmada, s’amaga la fina ironia que caracteritza de la terra. Amb cara de murri i de professor despistat, Pagès compagina actualment l’ofici d’escriptor, des de la seva casa situada dins de l’antic recinte emmurallat torroellenc, amb la docència com a professor de Llengua i Estètica a la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona.

Ens té acostumats a publicar sovint i aquesta tardor ha tret una nova novel·la, Robinson, editada per Empúries. La trama del llibre parteix d’un home, H, que decideix ocupar la casa dels seus veïns aprofitant que estan de vacances. La història està plena de situacions inesperades i mostra el dia a dia de l’ocupant, un personatge solitari, excèntric i introspectiu. Segons l’autor, “la novel·la convida a reflexionar sobre la soledat i ens mostra com el protagonista hi conviu i s’enfronta als límits de la seva pròpia imaginació. En definitiva, és la història d’un claustrofòbic ben enamorat”.

AUTOR PROLÍFIC. Aquesta és la seva quinzena novel·la i ha guanyat, entre altres, el premi Mercè Rodoreda i el Sant Jordi i l’any 2013 li van atorgar el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat. A diferència de dos dels seus èxits més recents, Els jugadors de Wisth i Dies de frontera, on la trama es desenvolupa al seu Empordà natal, a Robinson no s’identifica cap lloc geogràfic i és que, com el mateix Pagès reconeix, “pot passar a qualsevol lloc del món, encara que es tracta d’un personatge clarament urbà. Res a veure amb el personatge mític de Daniel Defoe. Tot i això, el protagonista de la novel·la ja és un explorador nat perquè, des de petit, arran d’una malaltia, ha trobat dins la seva ment una manera d’evadir-se i d’aïllar-se de l’entorn, de protegir-se i de crear”.

La presentació del llibre s’està fent aquests dies a diversos llocs i a Figueres es va realitzar el passat 17 de novembre. Pagès, que a banda de la seva tasca docent és col·laborador literari a diversos mitjans de comunicació, va debutar en el món de la literatura amb el recull de contes Cercles d’infinites combinacions (1990) i va assolir un cert èxit amb De Robinson Crusoe a Peter Pan, un assaig sobre literatura juvenil. El 1991 va publicar l’obra de bricolatge textual titulada Grandeses i misèries dels premis literaris, formada per un miler de citacions. L’any 1995 va aparèixer El món d’Horaci i el 1997 va veure la llum el seu primer llibre d’èxit, la novel·la curta Carta a la reina d’Anglaterra, que narra en cent pàgines mil anys de la vida del protagonista i que ha estat reeditada.

També cal destacar la novel·la La felicitat no és completa, premi Sant Joan 2003, la biografia intermitent d’un personatge sense conviccions, traduït al castellà l’any següent amb el títol La dicha no es completa. El 2004, el recull El poeta i altres contes va obtenir el premi Mercè Rodoreda i el 2006 va aparèixer De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil. Després vindrien, entre altres, les dues novel·les ambientades a l’Alt Empordà, de gran èxit editorial. D’Els jugadors es parlava d’una versió en cinema.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li