Verema 2021: més raïms, però petits

0
1312

La presència de senglars ha obligat a avançar la collita, ja que els viticultors patien per les incursions a les vinyes


Aquesta setmana molts dels cellers de la Denominació d’Origen Empordà han començat a veremar i es preveu que s’allargui fins l’octubre. Des de la DO Empordà expliquen que aquest any la collita es presenta amb més raïms, però més petits. Això ho ha provocat la sequera que hi ha hagut els darrers mesos, és per això que el volum total de raïms que preveuen collir sigui aproximadament el mateix que l’any passat. La verema ha començat a les vinyes de raïm blanc i el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Toni Roig, detallava que la resta de cellers podrien començar la setmana vinent amb altres varietats de raïm. Els experts preveuen recollir el mateix volum de fruita que altres veremes, que són uns 8 milions de quilos, però inicialment la DO projectava una collita més gran.

LA VEU DEL VITICULTORS. Tal com destaca Simó Casanovas, des del maig «no ha plogut», és per això que la maduració de les vinyes no ha sigut prou com per desenvolupar els raïms amb un calibre normal. Encara que hi hagi menys quantitat, Toni Roig assegura que els vins d’aquesta verema seran de «gran qualitat» perquè els raïms collits seran «molt concentrats». Tot i que, si plogués una mica ajudaria a acabar de desenvolupar els raïms.

PROBLEMÀTICA A L’ALÇA. Des de la DO Empordà detallen que les temperatures dels últims dies, amb nits més fresques, van més bé per a la maduració del fruit. Tot i això, alguns dels productors han hagut d’avançar la verema perquè els porcs senglars se’ls menjaven els fruits. Des de la DO apunten que aquest és un problema que cada any es fa més gran i demanen posar-hi solució. És per això que alguns viticultors han començat a veremar abans, des del Consell Regulador destaquen que hi ha productors que veien perillar «tota la collita» després de les incursions d’aquests animals a les vinyes. De fet, hi ha el cas d’Empordàlia: el seu gerent, Simó Casanovas, explicava que han optat per collir abans els raïms que tenen plantats a la zona de l’Albera i Llers perquè els senglars haurien destrossat «la meitat» de la producció. I és una problemàtica que pot anar a l’alça pel creixement descontrolat de la població de senglars. Des de la Denominació d’Origen Empordà demanen a les administracions que s’impliquin en la resolució d’aquest problema, conjuntament amb els viticultors i els caçadors de la zona. També han destacat que el problema es podria repetir aviat amb els cabirols, una espècie que també està creixent molt.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li