Vells oficis, noves oportunitats

0
1557

Impulsen un projecte per inserir joves en risc d’exclusió al mercat laboral a través de feines ambientals tradicionals


 

Recuperar antics oficis per inserir al món laboral joves d’entre 16 i 22 anys que no tenen el graduat escolar. Aquest és, a grans trets, l’objectiu de l’Escola Mas Social Empordà, un projecte de desenvolupament territorial i ambiental que s’ha portat a terme en els darrers mesos a Fortià, i les pràctiques del qual han beneficiat diversos espais protegits de la comarca (els aiguamolls, el cap de Creus, l’Albera…). El programa està impulsat per la Fundació Antonio Jiménez, l’objectiu de la qual és precisament educar i formar per crear ocupació entre col·lectius que estan en risc d’exclusió social. Es tracta d’un Projecte Singular, adherit al Fons Social Europeu, al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i al programa Garantia Juvenil.

En aquesta primera edició, l’Escola Mas Social Empordà ha treballat les capacitacions mínimes dels joves en els sectors del treball agroforestal sostenible a l’entorn rural i les tècniques de paleteria en bioconstrucció. És a dir, que han format els joves perquè puguin emprar tècniques tradicionals i executar millores ambientals en espais protegits, i perquè puguin trobar feina en ocupacions relacionades amb els treballs forestals en aquestes zones protegides, la fusteria mecànica i de vivers en l’àmbit agropecuari sostenible, o com a peons en bioconstrucció.


A la pràctica, entre els mesos de gener i setembre els deu participants van cursar un bloc formatiu de 900 hores, amb sis hores lectives diàries. Aquestes classes estaven dirigides a l’ocupació, però també a la formació humana, ja que s’hi va potenciar el treball en grup i cooperatiu, i la sostenibilitat i la millora ambiental del medi. I aquesta formació en competències transversals es va combinar amb la formació tècnica sobre el terreny, així com amb visites a empreses del sector i sessions de monitoreig. A més, també es van fer tutories individuals, grupals i tallers d’emprenedoria.

Durant el curs, els alumnes van conviure i van fer pràctiques en espais de protecció especial. Entre les tasques més destacades, van aixecar dos murs de pedra seca, van treballar en una casa de turisme rural de Vilamaniscle, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà o la mateixa seu de l’escola, on van regenerar les rampes d’accés.

Tal com explica el coordinador del projecte, Jordi Bonaterra, dels deu joves que van acabar el curs (un onzè va tornar a l’aula ordinària d’ESO), cinc han trobat feina (en diferents situacions contractuals), un està fent pràctiques amb la possibilitat de signar un contracte molt aviat, a un altre també el contractaran molt aviat (està a l’espera de solucionar una qüestió legal), i els altres tres continuen buscant (“no disposen de permís de treball ja que en ser tutelats per la Fundació encara no han obtingut cap oportunitat laboral”, explica Bonaterra).

Actualment el curs lectiu ja està acabat, però fins al desembre continuaran assessorant els nois que estan treballant, i també els que encara busquen feina. A aquests últims els donen suport actiu a la recerca o al manteniment dels contractes laborals. “És a dir, que estem fent suport, club de feina, tutories, seguiments, etc.”, detalla el coordinador de l’Escola Mas Social Empordà.

El mateix Bonaterra diu que sembla que “el balanç és positiu, però els resultats els hem d’avaluar al final de l’exercici”. En qualsevol cas, avança que si s’aconsegueixen els resultats que esperen, pactaran una nova edició amb el SOC per al 2018, i no descarten crear edicions del programa en altres llocs.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li