Vaques en forma

0
473

Fer baixar les vaques que durant tot l’any pasturaven a les cotes més altes de l’Albera per controlar que portessin les esquelles ben posades, fer un recompte dels exemplars i recollir els vedells. Aquesta era l’essència de la tradicional esquellada de la vaca de l’Albera, que antigament es feia cada any al mes de gener o febrer.
La modernització dels estils de vida va anar reduint l’activitat ramadera i, consegüentment, també pràctiques com aquesta. Però ara l’Associació Baussitges d’Amics de la Vaca de l’Albera, amb la col·laboració de Via Pirena, han recuperat la jornada. I la d’enguany es va fer precisament ahir. Una vintena de persones es van reunir a la finca Baussitges, al terme municipal d’Espolla, que és on hi ha l’assentament més gran de la vaca de l’Albera (i, fins fa pocs anys, l’únic). Ramaders, veterinaris i voluntaris van tancar uns 400 animals per fer-los els tractaments sanitaris reglamentaris i aplicar-los identificadors. També es va aprofitar per censar tots els integrants del ramat i seleccionar els exemplars genèticament més propers a la vaca de l’Albera tradicional. I com es feia antigament, l’esquellada es va cloure amb un dinar popular el plat principal del qual va ser la blanqueta, que és vedella de l’Albera estofada amb farina i vi blanc.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li