‘Vam descarregar, per primera vegada en la nostra història, el 2 de 7’

0
1048

La Colla Castellera de Figueres es va constituir l’11 de setembre de 1996 i actualment compta amb unes 200 persones en fitxa. Són la colla de les camises liles i s’han proposat el repte de fer castells de 8 pisos ara que tenen xarxa nova. Mònica Vilahú i Marc Martí responen a les preguntes. 


El diumenge 7 de maig vau celebrar la diada castellera de Santa Creu amb convidats d’honor com els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró. Com vau viure aquesta primera diada a casa?
M.V: Santa Creu és una de les diades fortes i aquest any fer-ho amb dues de les millors colles castelleres de Catalunya va ser molt especial. Nosaltres vam portar el 5 de 7 que és un castell complicat però s’ha convertit en un dels castells insígnia de la colla. L’any passat el vam descarregar deu vegades i aquest any ja en portem tres, està molt bé. També vam estrenar el 7 de 7 i vam fer la primera agulla, de la temporada, que va ser un 3 de 7 amb agulla. I de fet diumenge, 21 de maig, a la Trobada de colles gironines, vam fer novament el 5 de 7, el 3 de 7 amb agulla i varem estrenar el 4 de 7 amb agulla d’aquesta temporada.

Com heu encarat la nova temporada castellera? Els liles acabeu l’any al novembre i al gener ja torneu a actuar, teniu poc temps de descans.
M.V: Venim d’una temporada molt bona, vam descarregar per primera vegada en la història de la colla el 2 de 7 a Torredembarra i ho vam tornar a intentar a Figueres però només la vam poder carregar . Ara ens queda l’espina de descarregar aquesta torre a casa. La idea és seguir treballant amb aquest castell, ja que és un dels més inestables perquè són dues persones per pis, hi ha moviments laterals i és força complicada.

Quins són els castells més difícils per a la Colla Castellera de Figueres?
M.M: La diferència entre la torre o el pilar i altres estructures és que a les que són més complexes sempre hi ha més gent amb qui treballar. La torre és un a un. Amb el pilar encara és pitjor, ja que estàs sol. Normalment, per mesurar la dificultat, si tens un castell de 7 pisos quan fas la torre de 7 es considera un grau més alt. És a dir, que la torre de 7 és comparable als castells bàsics de 8.

Ara mateix, per a la colla el més complicat és la torre de 7. El gran repte és fer castells de 8 pisos però el primer gran castell que hem fet és la torre de 7.

Amb què ens sorprendreu els liles aquest any a plaça?
M.V: Encara no ho sabem del cert, de moment hem començat a treballar el 4 de 8 però no ens posem data. No volem posar pressió a ningú de la colla, simplement des de fa alguns assajos hi estem treballant i quan estigui a punt el portarem a plaça. Una de les maneres de treballar d’aquesta colla és que no es porta res a plaça que no estigui molt i molt treballat.

Una de les novetats d’aquest any és la nova xarxa que teniu al local per assajar. La vau aconseguir amb una campanya de micromecenatge. Explica’ns com va anar?
M.V: La xarxa havia quedat petita, era molt baixeta i si volíem provar castells més alts el risc que algú es fes mal era més elevat. Vam decidir obrir una campanya de micromecenatge i amb els donatius i el que tenia la colla, vam poder pagar la xarxa. És una xarxa més gran i mòbil, és a dir que puja i baixa, i pots graduar-la depenent del castell que treballis. Si la colla segueix augmentant i si es vol fer castells més alts, hi ha xarxa per anys.

Què manca actualment a la Colla Castellera de Figueres?
M.V: Bé, podríem dir que el local ha quedat petit perquè la colla va creixent, però el més important és l’alçada i cal dir que el lloc on estem és idoni per aquesta raó. No tenim cap necessitat especial d’infraestructura, el que ens agradaria és que la gent de Figueres s’impliqués més amb la colla i ens vinguin a veure a plaça.

Quantes actuacions feu al llarg de l’any?
M.V: Fem entre 30 i 35 actuacions. Assagem dos cops a la setmana i som unes 200 persones a la colla. En actiu hi ha entre 130 i 140 liles.

Demanes més implicació per part de la ciutat. Aquí no hi ha tradició castellera, com a presidenta de la colla, quin missatge enviaries a Figueres?
M.V: Que vinguin a provar-ho. Jo no m’ho havia plantejat mai i és venir i quedar-t’hi. Fer castells és gratuït i no exigim res, simplement compromís. Ara hi ha gent que pot donar un 30% de compromís i d’altra un 100%, però en la mesura que es pugui venir, són sempre benvinguts.

M.M: Tocar la pinya, el primer contacte ja t’enganxa i et fa començar a estimar els castells.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li