Unitat, unitat, unitat

0
973

Els resultats de les darreres confrontacions electorals, per bĂ© que han estat molt positius pel bloc independentista, han reafirmat la demanda d’unitat per part d’un sector molt important de la poblaciĂł. Crec que el vot combinat que l’electorat va fer a les eleccions municipals i a les europees Ă©s la mostra mĂ©s clara d’aquesta voluntat. A les europees, es va votar majoritĂ riament el president Puigdemont, mentre que a les municipals la cosa va anar molt diversificada, amb una majoria de vots d’ERC. AixĂČ evidencia que l’electorat no segueix les consignes de partit i vota, en cada circumstĂ ncia, allĂČ que considera que pot fer avançar mĂ©s el procĂ©s independentista.

Junt amb aquesta voluntat majoritĂ ria de la poblaciĂł, la unitat de les forces independentistes Ă©s, ara mĂ©s que mai, una exigĂšncia indefugible per abordar el prĂČxim cicle polĂ­tic que s’acosta. Aquests prĂČxims dies i setmanes seran decisius per la conformaciĂł d’un equilibri polĂ­tic que pot determinar l’actuaciĂł dels propers temps. Hi ha d’haver la sentĂšncia d’un judici que s’ha fet, com tothom ha pogut veure, sense les mĂ­nimes garanties jurĂ­diques i democrĂ tiques (fins al punt que ha estat objecte d’una crĂ­tica implacable per part d’una comissiĂł d’experts vinculada a l’ONU). Tot apunta que l’Estat espanyol vol fer un cĂ stig exemplificador contra els presos polĂ­tics. TambĂ© s’ha de veure si els diputats independentistes escollits al Parlament europeu (Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Antoni ComĂ­n) podran efectivament ocupar el seu escĂł o no. En cas contrari, la violaciĂł dels drets de la majoria de l’electorat catalĂ  seria tan flagrant com va ser-ho en el cas de la suspensiĂł dels dirigents elegits a les anteriors eleccions al Parlament espanyol (Oriol Junqueras, Jordi SĂĄnchez, Josep Rull i Jordi Turull). Un atemptat contra els drets democrĂ tics mĂ©s bĂ sics.

Davant d’un reptes aixĂ­, cal una resposta democrĂ tica i unitĂ ria, com ja s’ha produĂŻt en les convocatĂČries de protesta programades: la d’aquests prĂČxims dies contra la possible sentĂšncia del judici i la del 2 de juliol a Estrasburg. PerĂČ mĂ©s enllĂ  d’aquestes dues fites, es fa imprescindible una unitat estratĂšgica, electoral, parlamentĂ ria i, sobretot, d’acciĂł, de llarg abast. Per aixĂČ es fa indispensable una direcciĂł polĂ­tica unitĂ ria, dels partits i de les entitats de la societat civil, que actuĂŻ (des de l’interior) de manera coordinada amb el govern de l’exili.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li