Unió de Pagesos denuncia que la variant de Vilamacolum destruirà espais agraris

0
1048

Unió de Pagesos de Catalunya ha presentat al·legacions als projectes de diverses variants de carreteres del Gironès i de l’Empordà davant una ‘proliferació desmesurada’ d’aquestes infraestructures. El sindicat agrari critica que destrueixen espai agrari a Torroella de Montgrí, Vilamacolum, Llambilles i Bordils-Medinyà. En conjunt, calculen que si es construeixen les noves variants tal com es troben en projecte o estudi pel PTOP, al Gironès i a l’Empordà destruirien més de 700.000 metres quadrats d’espai agrari (l’equivalent a més de 100 camps de futbol).

Pel que fa a la variant de Vilamacolum (Alt Empordà) des de l’accés de la C-31 que es troba a estudi informatiu, afectaria més de 40.000 metres quadrats provocant la modificació del curs del Rec del Corredor. Per evitar-ho, el sindicat proposa desplaçar una rotonda uns metres cap a l’est i que el traçat també es desplaci cap al sud, sense arribar a afectar unes granges existents però aprofitant al màxim el camí que ja existeix.

Pel que fa al desdoblament de la C-66, enllaç amb la futura A-2, tram Bordils-Medinyà (Gironès) afectaria entre 183.000 i 225.000 metres, segons cadascuna de les dues alternatives proposades. El sindicat vol que es revisi la proposta per afectar el mínim espai agrari possible i es realitzi un estudi informatiu sobre l’impacte de les propostes actuals i de com minimitzar-lo. A més, dissabte uns quaranta tractors i un centenar de pagesos van participar a la tractorada convocada pel sindicat per denunciar que l’alternativa 1 en major mesura, però també l’alternativa 2, del traçat de la variant C-31 de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) proposades pel Departament de Política Territorial, discorren per sòl declarat de protecció especial pel seu alt valor agrícola o connector.

Unió de Pagesos vol una tercera alternativa, ja que d’aprovar-se l’alternativa 1 escollida per Política Territorial a l’avantprojecte, vulneraria el Pla Territorial de l’Empordà aprovat pel propi Departament fa dos anys. La variant de Torroella de Montgrí afectaria entre 322.000 metres quadrats (alternativa 2) i 370.000 metres quadrats (alternativa 1). Unió de Pagesos considera aquestes agressions al territori un exponent més de la desprotecció jurídica de l’espai agrari i fan palesa la necessitat d’una Llei d’Espais Agraris que garanteixi definitivament la seva protecció.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li