Unes 80 persones fan la ruta de l’exili dels escriptors d’Agullana al coll de la Manrella

0
519

Unes 80 persones han respost a la crida de la Institució de les Lletres Catalanes i s’han aplegat aquest dissabte a Agullana per refer el camí de l’exili que just fa 70 anys varen iniciar nombrosos intel·lectuals, politics i escriptors catalans. Can Perxés, el mas emblemàtic on es varen refugiar des de Pompeu Fabra a Rovira i Virgili fins al president Companys, ha estat el punt de sortida de la ruta, que ha estat amenitzada per la lectura de nombrosos textos que relataven la misèria, la por i el desengany que es vivia a la zona durant aquell gener-febrer del 39 i que ha finalitzat al coll de Manrella, el pas de muntanya per on varen creuar la frontera la majoria dels exiliats.

‘Ara fa quatre anys que es va fer una passejada motoritzada des de Barcelona a Agullana, a Can Perxés, per recordar la fugida el gener de 1939 dels escriptors de la Institució de les Lletres Catalanes, pràcticament la vigília que les tropes franquistes ocupessin la capital catalana’, ha recordat Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes. ‘Enguany, quan es compleixen 70 anys, hem volgut repetir l’experiència i anar un xic més enllà. Volem refer els sis quilòmetres a peu des de Can Perxés fins al coll de Manrella, a 700 metres sobre el nivell del mar’, ha continuat Izquierdo, que ha destacat la importància estratègica de la masia Perxés, enclotada a la falda de la muntanya.

‘Es tracta d’un lloc molt emblemàtic. Precisament va ser incautat per la Generalitat Republicana durant la Guerra, utilitzant el recinte com a magatzem d’obres d’art i, a mesura que la derrota republicana s’anava precipitant, com un últim refugi de polítics, intel·lectuals i gent de la societat civil’, ha comentat el director de la Institució de les Lletres Catalanes. ‘De fet, aquí s’hi varen celebrar reunions de Govern i també la última reunió de la nostra Institució abans de la seva dissolució’, ha puntualitzat Izquierdo. Per tal de recordar l’escenari d’aquella època, s’han llegit un seguit de textos de Sebastià Gach i Antoni Rovira i Virgili d’aquells dies, que han fet evident les dificultats dels prop de 200 estadants que es varen aplegar al mas Perxés durant aquell mes de gener del 39.

Precisament, l’Abel Pasqual ha estat l’encarregat de llegir un fragment del diari de la seva mare, Conxita Ventosa, que el portà amb només dos mesos d’edat a passar unes nits en aquest mas d’Agullana abans de fugir cap a França. La Maria Perxés, propietària de la masia, ha actuat com a amfitriona dels 80 excursionistes i ha ensenyat de bon grat les dependències de la casa. ‘Jo tenia 9 anys en aquella època però com que ens varen treure del mas, vaig passar aquells dies de gener i febrer a Tossa de Mar’, ha recordat Perxés, que considera que efemèrides com aquesta ‘no s’haurien d’oblidar mai’.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li