Unes 300 persones surten al carrer a Figueres per demanar la RepĂşblica

0
908

Hores després de la notícia d’ahir, l’abdicació del rei Joan Carles I, la comarca mirava amb distància l’esdeveniment. Tot i això, unes 300 persones van sortir a manifestar-se a Figueres per demanar que s’aprofités la situació per construir la República catalana. Aquesta va ser la reacció més visual i que es va veure a altres punts del país.
La principal vinculació del rei Joan Carles amb l’Alt Empordà és que, juntament amb l’encara reina Sofia, són els presidents d’honor de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Això ha portat els monarques a Figueres en diverses ocasions (l’última, al març del 2009). Però tot i aquesta estreta relació amb la Fundació, ahir l’entitat no va voler fer declaracions sobre l’abdicació.
Sí que va valorar l’anunci l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que també és vicepresidenta del patronat (tot i que des que ocupa el càrrec no ha coincidit amb Joan Carles I). Felip no creu que la notícia comporti cap canvi a la ciutat. La seva primera impressió és que l’abdicació té un rerefons polític, “i que tot això té a veure amb el procés sobiranista i amb aquesta situació de xoc de trens en què es troben Catalunya i l’Estat”. “Aquí hi ha una voluntat de voler moure fitxa”, opina Felip, que afegeix que “tot això, al marge també de l’edat i l’estat de salut del rei, i de la imatge de degradació de la monarquia amb temes com el cas Urdangarín o l’escàndol per la cacera d’elefants”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li