Una verema amb bones previsions

0
1554

Els auguris de la DO local apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la mitjana de la denominació, d’uns 60.000 hectolitres anuals


 

La majoria de cellers de la DO Empordà ja han començat aquests dies, sobretot entre mitjans i finals d’agost, la collita del raïm. Una verema, aquesta, que s’allargarà fins al pròxim mes d’octubre i que es preveu optimista. En aquest sentit, els auguris de la DO local apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la mitjana de la denominació, d’uns 60.000 hectolitres anuals. No obstant això, les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, tenint en compte que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema d’aquest 2019.

De moment, el que és una certesa és que les abundants pluges de la primavera, així com les altes temperatures d’aquest estiu, han propiciat una excel·lent maduració del raïm en una campanya que s’ha caracteritzat per la manca de fenòmens meteorològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vinyes. Això ha fet que, al dia d’avui, l’estat de les vinyes es mantingui excel·lent.

LES VARIETATS AUTÒCTONES. El lledoner, el nom local que rep la garnatxa, és la varietat majoritària a l’Empordà i representa una tercera part de la vinya local, amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Ressalta, sobretot, la garnatxa negra, amb 377 hectàrees, seguida de la blanca (88 ha) i la roja (61 ha). D’altra banda, les caranyanes –nom local de les carinyenes– són l’altra varietat més representativa, amb 402 hectàrees, un 22% del total.

Actualment les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la DO Empordà. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat d’augmentar durant els últims anys gràcies a l’aposta ferma dels viticultors empordanesos pel lledoner, la caranyana, el macabeu o el moscatell. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li