Una trentena de roures protegits

0
1425

Prohibeixen tallar, danyar o arrancar 27 exemplars de roure martinenc del terme municipal de Castelló d’Empúries


 

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha aprovat la declaració i protecció de 27 exemplars de roure martinenc (Quercus pubescens) repartits per diversos punts del municipi. Es tracta d’un arbre de port majestuós i característic de la muntanya mitjana, que a la plana empordanesa apareixia bàsicament en rodals i formant boscos mixtes amb alzines. Però amb el pas dels anys l’agricultura i l’antropització de l’entorn han anat rarificant l’espècie, i actualment està relegada a les vores dels conreus o dels espais frontera que han restat al marge dels processos d’urbanització.

Els 27 exemplars que s’han declarat bé d’interès local estan ubicats als entorns de la trama urbanitzada de Castelló i Empuriabrava, i també en espais limítrofes i a la plana agrícola. El diàmetre dels seus troncs fa un mínim de mig metre, i segons fonts municipals «presenten un aspecte veritablement magnificent, cosa que junt al seu caràcter relictual motiva la seva preservació».

Un dels més espectaculars està ubicat al mig d’Empuriabrava. Fa 16 m d’alçària, el seu tronc té un perímetre de 2,90 m i la seva capçada es projecta fins a 380 m2. A partir d’aquesta declaració –prevista per un decret de la Generalitat– els arbres han quedat protegits de manera explícita, cosa que implica la prohibició de tallar-los o arrencar-los (sigui parcialment o totalment), així com de danyar-los per qualsevol mitjà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li