Una trentena de roures protegits

0
707

Prohibeixen tallar, danyar o arrancar 27 exemplars de roure martinenc del terme municipal de CastellĂł d’EmpĂșries


 

La Junta de Govern de l’Ajuntament de CastellĂł d’EmpĂșries ha aprovat la declaraciĂł i protecciĂł de 27 exemplars de roure martinenc (Quercus pubescens) repartits per diversos punts del municipi. Es tracta d’un arbre de port majestuĂłs i caracterĂ­stic de la muntanya mitjana, que a la plana empordanesa apareixia bĂ sicament en rodals i formant boscos mixtes amb alzines. PerĂČ amb el pas dels anys l’agricultura i l’antropitzaciĂł de l’entorn han anat rarificant l’espĂšcie, i actualment estĂ  relegada a les vores dels conreus o dels espais frontera que han restat al marge dels processos d’urbanitzaciĂł.

Els 27 exemplars que s’han declarat bĂ© d’interĂšs local estan ubicats als entorns de la trama urbanitzada de CastellĂł i Empuriabrava, i tambĂ© en espais limĂ­trofes i a la plana agrĂ­cola. El diĂ metre dels seus troncs fa un mĂ­nim de mig metre, i segons fonts municipals «presenten un aspecte veritablement magnificent, cosa que junt al seu carĂ cter relictual motiva la seva preservació».

Un dels mĂ©s espectaculars estĂ  ubicat al mig d’Empuriabrava. Fa 16 m d’alçària, el seu tronc tĂ© un perĂ­metre de 2,90 m i la seva capçada es projecta fins a 380 m2. A partir d’aquesta declaraciĂł –prevista per un decret de la Generalitat– els arbres han quedat protegits de manera explĂ­cita, cosa que implica la prohibiciĂł de tallar-los o arrencar-los (sigui parcialment o totalment), aixĂ­ com de danyar-los per qualsevol mitjĂ .

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li