Una por que salva boscos d’algues

0
754

Un estudi ha descobert que la por de les garotes cap als seus depredadors Ă©s clau per a la salut dels boscos submarins


 

Un estudi dirigit pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC, la Universitat de Western Australia i la Nature Conservation Foundation ha descobert que la por que tenen les garotes dels seus depredadors és clau per la salut dels boscos d’algues submarins, que estan en fort retrocés a escala mundial. El document examina el comportament d’aquesta espècie mesurant les marques que deixen a les roques, amb depredadors i sense, i dins i fora d’una reserva marina. Segons les dades recollides, dins la reserva hi ha molts més peixos depredadors perquè no hi ha pesca. I això provoca que les garotes no surtin tant dels seus refugis per alimentar-se.

Un dels autors de l’estudi, Albert Pessarrodona, explica que aquesta situació també es dona amb altres espècies. «La por vers els depredadors perillosos fa que herbívors com els cérvols mengin menys i això manté els prats i boscos més madurs», exemplifica. I assegura que a l’aigua passa el mateix: «Les garotes poden arribar a sobrepasturar completament els boscos marins, però si existeixen depredadors que les espantin, això no passa».

A més, l’estudi detecta que no tots els exemplars s’espanten igual, sinó que les garotes més grans tenen més por. Un altre dels autors de l’estudi, Jordi Boada, diu que això és cabdal perquè les grans són les que tenen una major capacitat d’ingerir algues i, per tant, les que poden tenir un paper més perjudicial per als boscos, que en les últimes dècades han anat retrocedint a escala mundial. Algunes de les àrees on hi havia els més exuberants s’han convertit en paisatges desproveïts de vegetació, on domina la roca nua i amb grans densitats de garotes. «Normalment, les poblacions de garotes estarien controlades pels peixos, però l’efecte combinat de la sobrepesca d’aquests depredadors, juntament amb altres amenaces com l’escalfament global, estan permetent que les poblacions de garotes creixin desmesuradament i acabin amb molts dels boscos submarins d’arreu del món», diu Boada. I això té greus implicacions per la biodiversitat, i afecta espècies d’interès comercial com els sards i les orades i, per tant, també l’economia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li