Una ordenança unificarà rètols, façanes i terrasses del carrer Major de la Jonquera

0
1649

L’empresa que redactarà el projecte de reforma de la via també farà un estudi exhaustiu de tots els elements que hi ha


L’Ajuntament de la Jonquera crearà una ordenança per homogeneïtzar totes les façanes del carrer Major, i també per unificar els rètols comercials i les terrasses que s’hi instal·len. El nou reglament coincidirà amb la reforma urbanística de la principal via del centre històric, que actualment s’està tramitant.

Tal com explica l’alcaldessa, Sònia Martínez, la remodelació s’emmarca en el projecte de dinamitzacio comercial del centre històric que es va presentar al novembre. Ja aleshores, comerciants i consistori van pactar ser un binomi i executar una sèrie d’accions cadascú. “Perquè nosaltres ja tenim un gran pol d’atracció tant al nord, al Pertús, com al sud, als polígons. I hem de buscar les estratègies necessàries per aconseguir que tota aquesta gent vingui; hem de buscar la fórmula perquè el poble sigui atractiu”, argumenta Martínez. També admet, però, que amb el temps la via s’ha anat deteriorant.

REDACCIÓ EN PROCÉS. De moment, l’Ajuntament ha adjudicat la redacció del projecte a l’empresa barcelonina Espinàs i Tarrasó. Després de reunir-se amb tècnics, equip de govern i oposició, la setmana passada van presentar el primer esborrany als veïns perquè hi poguessin fer les seves aportacions.

A grans trets, les obres permetran canviar el paviment, soterrar els serveis i millorar la canalització d’aigües del carrer Major, o millorar el mobiliari urbà. Un carrer que també s’integrarà molt amb el riu. L’actuació començarà a davant del centre d’atenció primària (CAP), on es dinamitzarà la placeta que hi ha actualment per convertir-la en una autèntica plaça, i abarcarà fins a la cantonada del supermercat El Buc.

Paral·lelament, la mateixa empresa farà un estudi sobre les façanes, els rètols i les ocupacions de la via pública. “Estudiaran tots els elements de totes i cada una de les façanes, on pengen cables de llum, telèfon…”, explica l’alcaldessa, que afegeix que això els permetrà elaborar la normativa d’ocupació de la via pública. La idea, diu, és definir exactament “quins elements físics i de qualitat hi pot haver a la via pública, tant per vendre productes com pels bars i terrasses”. I això comportarà unificar tancaments i tipus de tendals, definir una línia estètica i cromàtica per tots els rètols, i establir com s’han de tractar les façanes .

PARTICIPACIÓ CIUTADANA. Durant la presentació pública de l’avantprojecte, que es va fer dimecres als porxos de Can Laporta, els veïns van proposar que, per mantenir la unitat que es buscarà amb la nova ordenança, les obres es facin amb material de quilòmetre 0 i, si és possible, utilitzant el tipus de granit que conserven alguns elements de les façanes.
D’altra banda, van mostrar la seva preocupació pels nous embornals, molt més fins dels que hi ha actualment. Però els enginyers van assegurar que és un sistema molt eficient i van garantir la bona canalització de les aigües pluvials. I l’Ajuntament també es va comprometre a estudiar amb profunditat la problemàtica que hi ha en alguns punts del carrer, com a davant de Can Laporta o a la cruïlla amb la pujada d’en Delhom.

SENSE CALENDARI. Com que actualment només hi ha l’avantprojecte, de moment no s’han pogut definir ni els terminis ni el pressupost de les obres. Sí que se sap, però, que el projecte es redactarà de tal manera que es pugui executar en dues fases. En aquest sentit, Martínez diu: “Som conscients que serà una obra complicada, perquè és el carrer Major, però s’intentarà que els comerços estiguin oberts durant totes les obres i que tinguin sempre un accés segur”.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz