Una nova estrella brilla al firmament de Peralada

0
1515

La prestigiosa ‘Guia Michelin’ premia el restaurant del Castell i l’excel·lent trajectòria del seu xef, Xavier Sagristà, i el cap de sala i sommelier, Toni Gerez


 

Només fa dos anys que van obrir portes però l’evolució del xef, Xavier Sagristà, i el cap de sala i sommelier, Toni Gerez, està sobradament avalada. Tots dos van iniciar el 2016 l’aventura d’obrir el Castell Peralada Restaurant després d’una llarga trajectòria al Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós, i dimecres passat van obtenir un dels reconeixements més preuats a la cuina: la seva primera estrella Michelin. El premi, assegura Sagristà, “és un reconeixement però també un repte i una responsabilitat”. “Ens diuen que ho estem fent bé però hem de seguir-hi a sobre”, afirma.

El duet gastronòmic format per Sagristà i Gerez va tenir durant 18 anys una estrella. Aleshores eren al capdavant del restaurant d’Avinyonet de Puigventós, que l’any 2014 van deixar per diferències del lloguer del local. La seva trajectòria s’havia iniciat a El Bulli, bressol de grans cuiners i de part de la constel·lació de la prestigiosa guia gastronòmica. Es van incorporar al Grup Peralada, primer al restaurant de l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf del Peralada Resort i el juliol de 2016 van obrir portes en el que ara és el Castell Peralada Restaurant, un espai amb 60 places dissenyat per a l’alta cuina i com una experiència gastronòmica. En només dos anys han aconseguit un dels reptes que tot equip de cuina aspira assolir: l’estrella Michelin.

Sagristà admet que a l’hora de concedir-los el reconeixement han tingut en compte la seva trajectòria però assegura que, sobretot, han avaluat la tasca que fan des d’aquest espai emblemàtic i envoltat d’un entorn únic. De fet, afirma que, tot i que normalment la primera estrella té en compte el que es fa a la cuina, “en aquest cas han tingut en compte també altres coses, com el lloc on ens trobem; tot això ajuda”.

A LA CARTA. Sigui com sigui, la seva aposta és clara: fan cuina empordanesa catalana però “reversionada i reinterpretada”. “De fet, jo em considero més un intèrpret que un creador”, assegura Sagristà. El restaurant, que obre de dimecres a diumenge en serveis de migdia i nit, ofereix carta però també un menú de degustació (79 euros) i un de migdia (39 euros). Entre els plats estrella hi ha uns calamars farcits amb foie-gras i ceps i uns peus de porc amb escamarlans. Segons el xef, es tracta de plats aparentment tradicionals que han “reinventat i parit” a la seva manera.

“EL CARRO D’EN GEREZ”. Els formatges són un altre dels atractius de l’establiment. De fet, ells anomenen al carret de formatges “el carro d’en Toni Gerez”. Inclou entre 40 i 50 tipus diferents de formatges però el glossari arriba a les 250 referències d’arreu del món. Sagristà recorda, però, que intenten treballar sobretot amb petits productors locals.

LA CERIMÒNIA. Toni Gerez explica que durant la cerimònia d’entrega dels premis de la Guia Michelin van passar molts nervis, però que “l’espera va valer la pena i ara estan molt contents”. “Estem contents per nosaltres, pel projecte del Castell i per tot l’equip humà que tenim”, afirma. A partir d’aquest moment, continuaran treballant com fins ara. De fet, assegura, “el repte hi és cada dia i l’objectiu és que el client surti content”. “Ara tenim l’estrella però la satisfacció vindrà quan la gent surti i ens digui que és merescuda i que ho estem fent bé”, hi afegeix.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li