Una madona de Rafael a Figueres

0
734

El Teatre-Museu de Figueres acollirà, fins al 6 de gener, l’obra ‘Verge de la rosa’ del mestre del Renaixement


 

Salvador Dalí es delia per veure penjat, al costat de les seves pintures, un quadre de Rafael. Per l’empordanès, era un «somieig prolongat». Així ho va escriure al tractat 50 secrets màgics per pintar. I aquest desig es va complir ahir amb la presentació de la mostra «Dalí-Rafael, un somieig prolongat», al Teatre-Museu Dalí, que ha estat possible gràcies al préstec temporal de l’obra Verge de la rosa (c. 1517), provinent del Museu del Prado. El president de la Fundació Dalí, Jordi Mercader, el director del Prado, Miguel Falomir, i Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, van inaugurar l’exposició, comissariada per la mateixa Aguer i que ha comptat amb la coordinació i documentació de Fiona Mata i Lucia Moni, del Centre d’Estudis Dalinians.

EL LLEGAT DEL RENAIXEMENT. «Dalí-Rafael, un somieig prolongat» parla de la petjada del mestre del Renaixement al geni del surrealisme que, tot i el seu estil trencador, reivindicava la tradició dels clàssics. La mostra gira al voltant de l’obra de Rafael i d’un oli de Dalí de l’època misticonuclear, L’ascensió de Santa Cecília, i inclou dibuixos i material documental, algun del qual és inèdit. Es podrà visitar des d’avui, 27 de novembre, fins al 6 de gener del 2019. Serà llavors quan la Verge de Rafael tornarà al Prado i serà substituïda per una altra obra del figuerenc.

DIFERENTS ‘COSMOGONIES’. El surrealista va pintar la verge de Santa Cecília des del taller de Portlligat, pels volts del 1955. La pintura és una interpretació del quadre Santa Caterina d’Alexandria (c. 1507) de Rafael. L’empordanès parlava també de temes dictats per la tradició, en bevia de la seva herència, però amb el seu propi llenguatge, el del seu temps. I això declarava en una entrevista que li va fer el periodista Manuel del Arco: «L’important és que s’han de pintar els temes d’una manera que correspongui a l’època en què vivim, 1951; això vol dir que si Rafael pintava una verge segons la cosmogonia del Renaixement, avui aquesta cosmogonia ha variat. El mateix tema que va pintar Rafael, si el pintés avui Rafael, com que tindria uns altres coneixements (física nuclear, psicoanàlisi, per exemple), pintaria tan bé com aleshores, però respondria a la cosmogonia d’avui. I el tema religiós és, per mi, el més antic i el més actual; però ha de ser tractat segons els coneixements científics del nostre temps».

En aquest sentit, la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, recorda que: «Dalí vol ser el Rafael de la seva època […]. Abandona la glòria surrealista per tornar a la tradició. […] Vol incorporar a la cosmogonia del s. XX tots els coneixements de l’època de Rafael».

ACTIVITATS I CATÀLEG. Amb motiu de la mostra, s’editarà una publicació divulgativa i, en suport digital, s’han creat continguts monogràfics, com ara una secció web centrada en la relació entre Dalí i Rafael i un itinerari educatiu. A més, s’ha preparat un programa d’activitats complementàries per a tots els públics, que inclou un taller de Nadal rafaelesc, per a nens i nenes de 6 a 12 anys, els dissabtes 15 i 22 de desembre (11 h); una visita per a docents, titulada «Itinerari Dalí/Rafael», el dissabte 22 de desembre (12 h); un itinerari pel Teatre-Museu Dalí de la mà de l’escriptor Vicenç Pagès, a través de l’obra escrita de Salvador Dalí El mite tràgic de l’Àngelus de Millet, el dijous 27 de desembre (18 h); una visita guiada a l’exposició de la mà del Centre d’Estudis Dalinians, el divendres 4 de gener (12 h) i, finalment, la visita guiada familiar «Dalí diví Rafael», el dissabte 5 de gener (12 h).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li