
La popular tonyina Trini ha motivat l’ediciĂł d’un llibre documental que ha il·lustrat el pintor LluĂs Roura
Des del 2015, tot i que amb una absència, cada any als voltants de Nadal, una tonyina que té l’aleta escapçada, ve a passar una part de l’hivern al moll de la Clota, de l’Escala. A mesura que aquest singular visitant repeteix estada —el 2019 va fallar i tothom ja es pensava que s’havia mort—, els pescadors i nombrosos escalencs l’han tingut com un referent, fins al punt d’haver esdevingut la mascota del port. I ara ja és la protagonista d’un llibre i d’una exposició d’obres d’art.
Dissabte al vespre, al mateix lloc on aquest peix queda arrecerat a partir del mes de desembre i durant unes quantes setmanes, es va fer la presentaciĂł del llibre Trini, la tonyina de l’Escala, el conte i la història real, escrit per l’arxivera municipal, Lurdes Boix, i il·lustrat pel pintor LluĂs Roura. L’acte, que va aplegar un nombrĂłs pĂşblic, va comptar amb les intervencions de VĂctor Puga, alcalde de l’Escala, Roser GĂĽell, patrona major de la Confraria de Pescadors i Trini AgĂşndez, secretĂ ria de la Confraria i que va inspirar el nom de la tonyina.
DesprĂ©s de la presentaciĂł del llibre, a la Galeria Port25 de l’Escala es va inaugurar l’exposiciĂł de les pintures de LluĂs Roura que il·lustren el llibre. La mostra es podrĂ veure fins al 14 d’agost i inclou totes il·lustracions creades expressament per aquest volum. La mostra estĂ formada per 15 olis sobre tela de petit format i tres quadres clĂ ssics del pintor. Val a dir que es tracta de la primera exposiciĂł de l’artista des del 2017, quan prĂ cticament va decidir retirar-se de la primera lĂnia i en la qual portava dècades com a protagonista.
El llibre, editat pel Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, inclou un conte amb els dibuixos, fotografies de diversos autors, un vĂdeo elaborat per Canal 10 a partir de gravacions de diversa procedència (al qual s’hi pot accedir a travĂ©s d’un codi QR) i la història real de l’arribada de la tonyina, en forma de relat periodĂstic, que inclou entrevistes als pescadors que van decidir tenir-ne cura any rere any. «Tant el conte com les il·lustracions volen transmetre un missatge de solidaritat i de respecte pel medi ambient, aixĂ com tambĂ© acostar l’art als mĂ©s petits», ha assenyalat Boix.
UNA HISTĂ’RIA REAL. Tot i que una part del volum inclogui un conte, com va recordar l’alcalde de l’Escala, VĂctor Puga, durant la presentaciĂł, «es tracta d’un llibre inspirat en la història real d’un fet excepcional, com Ă©s el cas que des de fa sis anys la mateixa tonyina torni al port de l’Escala. El primer cop va arribar ferida i va ser alimentada pels pescadors i pels centenars de persones que va atraure aquest fet. L’any passat ja va venir acompanyada d’una tonyina mĂ©s petita, batejada amb el nom de Roser, en honor de la presidenta de la Confraria, Roser GĂĽell».
Va afegir que «l’arribada de la tonyina ha acabat convertint-se en tota una referència anual esperada i fins i tot s’ha convertit un reclam turĂstic. Aquesta noticia ha transcendit l’à mbit local i ha aparegut en diferents mitjans de comunicaciĂł de Catalunya i fins i tot a l’estranger. Hi ha qui assegura que Ă©s un fet Ăşnic a la MediterrĂ nia, i altres que Ă©s Ăşnic al mĂłn. En qualsevol cas calia immortalitzar-la i aquest llibre Ă©s un primer pas». Al poble s’estĂ avaluant la possibilitat, si el fenomen es repeteix uns quants anys mĂ©s, de dedicar-li una escultura, tal i com s’ha fet amb un parell de gossos, fidels als seus amos durant dècades, a diversos indrets del mĂłn.
La idea d’escriure un conte va estar motivada pel fet que l’any passat el net de l’autora, a causa de les limitacions de la mobilitat degudes a la pandèmia, es quedĂ©s sense poder veure el peix. «Vaig pensar que escriure-li un conte sobre la història d’aquesta tonyina podria ser un bon regal de Reis», assegurĂ Boix. Tot i això, la història va convèncer tant a la seva autora que va decidir que calia fer-ho mĂ©s extensible, moment en el qual va proposar a LluĂs Roura de fer-ne les il·lustracions, que durant l’acte de presentaciĂł va reconèixer que «de bon principi no sabia com il·lustrar; jo sempre havia pintat quadres i, sobretot, paisatges de terra endins».
El conte inclou un clar missatge ecològic sobre la necessitat imperiosa que té la humanitat de protegir la natura, però també s’hi troba un missatge solidari cap als pescadors que van salvar la tonyina i cap a la gent de l’Escala, que cada any la va a veure i a donar-li menjar, a més d’un missatge que reivindica la riquesa de la diversitat perquè grà cies a les cicatrius i a l’aleta escapçada de la Trini, els pescadors van fixar-s’hi i van decidir salvar-la. Un llibre que, per tant, pot entretenir i oferir coneixement, però que també alliçona.
Leave a Reply