Una fira plenament consolidada

0
144

El seu origen és remot. Hi ha qui diu que es cuinaven a finals de l’època medieval i a principis de l’era moderna, o sigui al voltant del s.XVI, però la memòria d’alguns testimonis de Vilabertran es remunta just després de la Guerra Civil. En la recerca per saber l’origen de la poma de “relleno”, va caure a les mans de l’associació Els Xiprers de Vilabertran el llibre La cuina del 1714. Història i receptes, del gastrònom Jaume Fàbrega, que explica que si bé a l’època medieval ja existien plats que combinaven el dolç i el salat, no va ser fins al segle XVIII quan es disposa de documentació que acredita l’elaboració d’aquests plats. “Quan vam saber de l’existència del llibre vam decidir convidar el seu autor a fer el pregó de la Fira de la poma de “relleno” i l’horta, que es va celebrar diumenge passat amb una gran afluència de públic”, explica Elvira Duch, presidenta de l’associació Els Xiprers, que des de fa 14 anys organitza la fira al voltant d’aquest plat, al costat de l’ajuntament del municipi. “Com a gran amant de la cuina catalana, vam convidar Jaume Fàbrega a venir al poble i es va mostrar encantat”, continua Duch.
Vilabertran celebra des de fa catorze anys aquesta fira, amb una estructura plenament consolidada, que inclou activitats molt variades a les quals s’ha sumat, en aquesta edició, com a novetat, una demostració d’oficis artesans i una xerrada sobre com realitzar un hort urbà ecològic amb materials reciclats, un projecte educatiu de les Escolàpies de Figueres, guanyador de tres premis. També es va fer una xerrada nutricional a càrrec de la dietista diplomada Anna Ferrer, que va parlar de com millorar la salut amb petits canvis; una demostració de sistemes de reg antic, o una desfilada de capgrossos amb els Grallers de Llers.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz