Una exposició repassa al castell de Sant Ferran els últims ‘batecs’ de la República

0
479

El castell de Sant Ferran de Figueres acull des d’aquest dissabte i fins el 10 de maig l’exposició ‘Figueres, Capital de la República’, una descripció ‘històrica’ a través de documents, fotografies i mapes que intenta repassar els últims ‘batecs’ de la República espanyola, just abans de l’arribada de les tropes franquistes a la frontera i l’acabament de la Guerra Civil. La mostra dóna especial èmfasi a la darrera sessió de les Corts Republicanes, celebrades la nit de l’1 de febrer de 1939 a les cavallerisses del mateix Castell de Sant Ferran i amb la participació de només 62 dels 475 diputats elegits. ‘Va ser l’última reunió abans d’anar a l’exili’, ha comentat Jordi Canal, comissari de l’exposició.

‘Figueres, capital de la República’ és una exposició sobre la història d’un moment concret de la guerra que vol explicar com la capital altempordanesa es va convertir durant uns dies en el centre de la política catalana i espanyola. També documenta els bombardejos de la ciutat al llarg de la Guerra Civil i el paper del castell de Sant Ferran com a custodi de l’art –els quadres del Museu del Prado– que el govern de l’Estat havia desplaçat. ‘A més, es descriu el paper del castell com a refugi i centre d’operacions civils i militars, així com el paper de Figueres com a testimoni de desplaçaments humans’, ha assenyalat Canal. Tot això a través de set àmbits diferenciats que compten amb objectes que fins a dia d’avui havien estat inèdits.

‘Tot i que en moltes ocasions hem preferit reproduccions més que originals, hem volgut mantenir dos o tres objectes que ens semblaven especialment importants’, ha explicat el comissari de l’exposició i professor de l’Escola d’Estudis Superiors de Ciències Socials (EHESS) de París. ‘Un d’ells és la maqueta del castell de Sant Ferran, que no s’havia vist mai aquí a Figueres perquè fins ara estava exposat al museu militar de Montjuïc, a Barcelona’, ha afirmat Canal, que ha estat l’encarregat de mostrar l’exposició al director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal; l’alcalde de Figueres, Santi Vila; i al director dels serveis territorials d’Interior, Marc Vidal.

‘I un altre dels objectes de col·leccionista que mostrem és la maleta d’un dels diputats assistents a la última sessió de les Corts, la d’en Miquel Santaló’, ha manifestat el comissari de l’exposició. ‘Va ser la que va utilitzar un cop es va acabar la reunió al castell de Sant Ferran per travessar la frontera cap a França i després cap a Mèxic’, ha enumerat Canal, que ha assegurat que és la primera vegada que es pot veure al nostre país. ‘Acaba d’arribar de Mèxic i un cop finalitzi aquesta exposició anirà a parar al fons del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera’, ha finalitzat el comissari de l’exposició.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li