Una dècada de recuperació de la memòria democràtica i l’exili

0
1062

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera va obrir les portes el 2008 i s’ha convertit en un espai de referència


 

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) va obrir les portes el 16 de febrer del 2008. Aquest desembre finalitza la commemoració del desè aniversari d’un centre que, ubicat al carrer Major de la Jonquera, s’ha convertit en un espai de referència en la recuperació de la memòria democràtica i l’exili republicà. El museu, sota la direcció de Jordi Font i Agulló, ha anat assolint les fites inicials d’un projecte que s’ha fet un lloc en el panorama cultural del territori, a partir de la seva exposició permanent i a través de les mostres temporals, activitats i itineraris.

PROJECTE TRANSFRONTERER. Es vol seguir treballant en «l’especificitat» de la zona, a banda i banda de la frontera, des de Figueres fins a Ribesaltes i des de Portbou fins a Puigcerdà per «recuperar aquesta memòria, no només de l’exili republicà, sinó també del context internacional d’aquell moment, de la Segona Guerra Mundial i la qüestió dels feixismes i els totalitarismes», en paraules del director del Consorci del MUME.

7.000 I 8.000 ALUMNES CADA ANY. L’altre objectiu és consolidar el servei educatiu actual, adreçat a estudiants de secundària i batxillerat. Anualment visiten el MUME entre 7.000 i 8.000 alumnes, la majoria provinents de les comarques gironines, de la demarcació de Barcelona, de la Catalunya del Nord i de la regió d’Occitània.

VINCULACIÓ AMB LA UDG. A banda, un fet determinant ha estat la vinculació, de caràcter acadèmic, del Memorial amb la Universitat de Girona per fomentar la investigació de temes com l’exili, les violències polítiques o els desplaçaments forçosos. El MUME és el principal patró de la Càtedra Walter Benjamin, creada el 2012, que organitza cada tardor el Col·loqui Internacional Walter Benjamin.

TURISME DE MEMÒRIA. La voluntat del Consorci és crear xarxa amb diversos municipis i impulsar un turisme de memòria: «Que es converteixi en destinació per aquelles persones interessades en la història. Guardant les distàncies, una mica com passa a França en zones vinculades als fronts de la Primera Guerra Mundial o al Desembarcament de Normandia», assenyala Font.

80 ANYS DE LA RETIRADA. El 2019 es commemora el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil i l’inici del gran èxode republicà. És una data significativa: «De protagonistes directes per retre homenatge i restablir la seva memòria cada cop en queden menys o els que queden eren joves o infants», diu Font. Amb motiu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, el 9 de febrer s’inaugurarà l’exposició «A nation in retreat» (‘Una nació en retirada’), comissariada per Eric Forcada. La mostra retrata la Retirada del 1939, a partir de la mirada de fotoperiodistes internacionals que van cobrir els fets des del 26 de gener, amb la caiguda de Barcelona, fins al 10 de febrer, quan les tropes franquistes van arribar a la Jonquera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li