Una comarca d’estrelles

0
1157

La presitigiosa gala de les estrelles Michelin no oblida l’Alt Empordà


L’Alt Empordà va tornar a brillar a la nit de la gala de la Guia Michelin, celebrada la setmana passada a Toledo. La celebració gastronòmica va consolidar i revalidar la doble estrella del restaurant Miramar de Llançà de Paco Pérez, l’estrella del restaurant Empòrium de Castelló d’Empúries de la família Jordà, l’estrella del Castell de Peralada Restaurant i la novetat d’aquesta edició: la primera estrella Michelin de la història en categoria de servei, que ha guardonat la trajectòria del cap de sala i sommelier Toni Gerez, del Castell de Peralada.

MIRAMAR. El restaurant de Llançà és el restaurant insígnia del reconegut xef Paco Pérez. És l’únic establiment alt-empordanès que té dues estrelles Michelin. La primera va arribar l’any 2007 i la segona el 2010; per tant, fa més de dotze anys que manté la doble estrella. D’altra banda, el cuiner ostenta també una doble estrella al restaurant Enoteca Paco Pérez de Barcelona. A més, també tenia una estrella pel seu restaurant de Berlín, actualment tancat, i té engegat el projecte Tast, a Manchester.

CASTELL DE PERALADA RESTAURANT. El renovat i jove equip del Castell de Peralada Restaurant ha renvoat, un any més, l’estrella Michelin que el grup Peralada, de la mà del xef Xavier Sagristà i el seu equip, va aconseguir l’any 2017. Per anunciar que la Guia Michelin havia renovat l’estrella, l’equip va crear un divertit vídeo per a les xarxes socials on es veu la cohesió i el bon ambient que es respira als fogons del restaurant. I, per festejar l’estrella, han anunciat el sorteig d’una estada per a dues persones a les instal·lacions.

TONI GEREZ. La sorpresa de la nit gastronòmica va ser el nou guardó de la firma: 2023 Michelin Spain & Portugal Service Award, que va reconèixer la trajectòria de Toni Gerez, el cap de sala i sommelier del Castell de Peralada Restaurant. L’empordanès va rebre el premi amb molta il·lusió i va encoratjar la joventut a estimar l’ofici de cap de sala (a les pàgines 22 i 23 d’aquesta edició podeu llegir una entrevista amb el protagonista). Toni Gerez és avui un dels referents del sector, ja que va formar part dels inicis del Bulli i juntament amb Xavier Sagristà van estar al capdavant del restaurant Mas Pau durant més de 20 anys, on van rebre una estrella Michelin que van mantenir durant dues dècades. Gerez és un expert formatger i compta amb el carro de formatges més nombrós del territori, amb prop de tres-centes referències.

RESTAURANT EMPÒRIUM. La família Jordà fa vuit anys consecutius que manté la seva estrella Michelin. El primer guardó va arribar el 2016 i expliquen que reben la revalidació amb la mateixa il·lusió que el primer dia. El restaurant amb estrella Michelin de Castelló d’Empúries és un referent gastronòmic des del 1965 i sempre ha seguit la línia de cuina empordanesa i aposta pel producte local sense renunciar a tocs actuals. Salvador Jordà és l’alma pater de l’establiment, que dirigeix amb l’alma mater, l’Elena Giró, i els seus dos fills bessons, Màrius i Joan Jordà i Giró, que estan al capdavant dels fogons.

DISFRUTAR-COMPARTIR. L’empordanès Mateu Casañas, al costat d’Oriol Castro i Eduard Xatruch, també ha renovat la segona estrella pel restaurant Disfrutar de Barcelona, un projecte que neix del restaurant Compartir de Cadaqués.

L’HISTÒRIC. La capital, Figueres, actualment no té cap restaurant distingit amb estrella Michelin, però n’havia tingut. El restaurant Hotel Duran i el Motel Empordà van aconseguir el distintiu de la guia vermella el 1974, però al cap dels anys el van perdre. De qui no ens podem oblidar és del restaurant El Bulli, a Roses, que al llarg de la seva història va aconseguir fins a quatre estrelles Michelin i va convertir-se en el millor restaurant del món els anys 2002, ​2006, ​2007, ​2008 i 2009. D’altra banda, en la relació de la Guia Michelin i l’Alt Empordà també hi ha hagut altres noms de referència, com ara el ja anomenat Mas Pau (Cantallops), La Galiota (Cadaqués), La Llar (Roses) i Els Brancs (Roses).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li