Una comarca d’estrelles

0
1157

La presitigiosa gala de les estrelles Michelin no oblida l’Alt Empordà


L’Alt EmpordĂ  va tornar a brillar a la nit de la gala de la Guia Michelin, celebrada la setmana passada a Toledo. La celebraciĂł gastronĂČmica va consolidar i revalidar la doble estrella del restaurant Miramar de Llançà de Paco PĂ©rez, l’estrella del restaurant EmpĂČrium de CastellĂł d’EmpĂșries de la famĂ­lia JordĂ , l’estrella del Castell de Peralada Restaurant i la novetat d’aquesta ediciĂł: la primera estrella Michelin de la histĂČria en categoria de servei, que ha guardonat la trajectĂČria del cap de sala i sommelier Toni Gerez, del Castell de Peralada.

MIRAMAR. El restaurant de Llançà Ă©s el restaurant insĂ­gnia del reconegut xef Paco PĂ©rez. És l’Ășnic establiment alt-empordanĂšs que tĂ© dues estrelles Michelin. La primera va arribar l’any 2007 i la segona el 2010; per tant, fa mĂ©s de dotze anys que mantĂ© la doble estrella. D’altra banda, el cuiner ostenta tambĂ© una doble estrella al restaurant Enoteca Paco PĂ©rez de Barcelona. A mĂ©s, tambĂ© tenia una estrella pel seu restaurant de BerlĂ­n, actualment tancat, i tĂ© engegat el projecte Tast, a Manchester.

CASTELL DE PERALADA RESTAURANT. El renovat i jove equip del Castell de Peralada Restaurant ha renvoat, un any mĂ©s, l’estrella Michelin que el grup Peralada, de la mĂ  del xef Xavier SagristĂ  i el seu equip, va aconseguir l’any 2017. Per anunciar que la Guia Michelin havia renovat l’estrella, l’equip va crear un divertit vĂ­deo per a les xarxes socials on es veu la cohesiĂł i el bon ambient que es respira als fogons del restaurant. I, per festejar l’estrella, han anunciat el sorteig d’una estada per a dues persones a les instal·lacions.

TONI GEREZ. La sorpresa de la nit gastronĂČmica va ser el nou guardĂł de la firma: 2023 Michelin Spain & Portugal Service Award, que va reconĂšixer la trajectĂČria de Toni Gerez, el cap de sala i sommelier del Castell de Peralada Restaurant. L’empordanĂšs va rebre el premi amb molta il·lusiĂł i va encoratjar la joventut a estimar l’ofici de cap de sala (a les pĂ gines 22 i 23 d’aquesta ediciĂł podeu llegir una entrevista amb el protagonista). Toni Gerez Ă©s avui un dels referents del sector, ja que va formar part dels inicis del Bulli i juntament amb Xavier SagristĂ  van estar al capdavant del restaurant Mas Pau durant mĂ©s de 20 anys, on van rebre una estrella Michelin que van mantenir durant dues dĂšcades. Gerez Ă©s un expert formatger i compta amb el carro de formatges mĂ©s nombrĂłs del territori, amb prop de tres-centes referĂšncies.

RESTAURANT EMPÒRIUM. La famĂ­lia JordĂ  fa vuit anys consecutius que mantĂ© la seva estrella Michelin. El primer guardĂł va arribar el 2016 i expliquen que reben la revalidaciĂł amb la mateixa il·lusiĂł que el primer dia. El restaurant amb estrella Michelin de CastellĂł d’EmpĂșries Ă©s un referent gastronĂČmic des del 1965 i sempre ha seguit la lĂ­nia de cuina empordanesa i aposta pel producte local sense renunciar a tocs actuals. Salvador JordĂ  Ă©s l’alma pater de l’establiment, que dirigeix amb l’alma mater, l’Elena GirĂł, i els seus dos fills bessons, MĂ rius i Joan JordĂ  i GirĂł, que estan al capdavant dels fogons.

DISFRUTAR-COMPARTIR. L’empordanĂšs Mateu Casañas, al costat d’Oriol Castro i Eduard Xatruch, tambĂ© ha renovat la segona estrella pel restaurant Disfrutar de Barcelona, un projecte que neix del restaurant Compartir de CadaquĂ©s.

L’HISTÒRIC. La capital, Figueres, actualment no tĂ© cap restaurant distingit amb estrella Michelin, perĂČ n’havia tingut. El restaurant Hotel Duran i el Motel EmpordĂ  van aconseguir el distintiu de la guia vermella el 1974, perĂČ al cap dels anys el van perdre. De qui no ens podem oblidar Ă©s del restaurant El Bulli, a Roses, que al llarg de la seva histĂČria va aconseguir fins a quatre estrelles Michelin i va convertir-se en el millor restaurant del mĂłn els anys 2002, ​2006, ​2007, ​2008 i 2009. D’altra banda, en la relaciĂł de la Guia Michelin i l’Alt EmpordĂ  tambĂ© hi ha hagut altres noms de referĂšncia, com ara el ja anomenat Mas Pau (Cantallops), La Galiota (CadaquĂ©s), La Llar (Roses) i Els Brancs (Roses).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li