
La DOP Oli de l’Empordà va presentar dissabte a Figueres l’oli novell d’enguany, una collita inferior a la mitjana a causa de la meteorologia –uns 600.000 litres– però generadora d’un producte més aromà tic i gustós
Dissabte passat, a la plaça de l’Escorxador, Figueres va presentar per primera vegada l’oli novell DO Empordà . Ho va fer en el context d’un acte que va servir perquè els assistents tastessin i adquirissin, si aixà ho desitjaven, el nou producte ofert directament de mans dels productors de la DOP: Empordà lia SCCL, Xavier Maset Isach, Trull Ylla SL, Celler Cooperatiu d’Espolla SCCL i Oli Serraferran (Oli de Ventalló SL). La del cap de setmana passat, però, no serà l’única carta de presentació, ja que aquest dissabte també es donarà a conèixer a l’exterior del Mercat del Lleó de Girona.
La d’enguany Ă©s una collita de contrastos. I Ă©s que per una banda, i segons detalla el president de la DOP Oli de l’EmpordĂ , Simon Casanovas, es preveu una producciĂł reduĂŻda d’uns quatre milions de quilos degut a l’excĂ©s de pluja durant la floraciĂł i a la sequera de l’estiu, que n’ha retardat la maduraciĂł i ha provocat un oli mĂ©s verd, amb millors qualitats organolèptiques. Aquest fet, precisament, dĂłna com a resultat la bona notĂcia de la collita d’aquest 2016, que tindrĂ en els mĂ©s de 600.000 litres d’oli un producte d’una “qualitat excel·lent”. “És un oli molt aromĂ tic i gustĂłs, qualitativament serĂ un bon any”, explica Casanovas abans de puntualitzar que, com ja va passar durant l’exercici anterior, l’anyada estarĂ per sota de la mitjana.
Tot i la baixada en la collita, unes xifres inferiors a les que es registren en les èpoques climà ticament favorables, quan es cullen uns cinc milions de quilos equivalents a uns 700.000 litres d’oli, les sensacions dels productors són bones. Aixà ho assenyala el mateix Casanovas, que detalla que l’oli autòcton “travessa un bon moment i cada vegada té més nom”.
Aquesta major notorietat, diu, ha superat les habituals fronteres comarcals i provincials i ha arribat, sobretot, a terres barcelonines i també a la zona del sud de França. “És un oli que crida molt l’atenció a la resta de Catalunya, és molt diferent als altres productes que es fan”, remarca. “El nostre objectiu és créixer, tenim un bon futur com a producte singular que som i si els elaboradors actuem conjuntament i defensem el correu de l’olivera podem pensar amb optimisme”.
Leave a Reply