Un teixit social a l’altura dels reptes de la ciutat

0
428

Fa molts anys que Figueres estĂ  creixent. En els darrers quinze anys, la ciutat ha experimentat un creixement molt important. Estem a la barrera dels cinquanta mil habitants, amb una Ă rea urbana que ronda els 15.000 habitants.

La ciutat ha crescut també en infraestructures i equipaments –Caputxins, segon CAP, equipaments esportius, etc.– mentre el sector privat també ha fet una aposta clara per a la ciutat renovant l’oferta en serveis, comercial, gastronòmica.

Pels que rodem pel país i veiem l’evolució d’altres ciutats, no para de sorprendre’ns  les potencialitats de la nostra ciutat. La ciutat es troba en un d’aquells moments històrics en els quals es poden plantejar fer passos importants. Encara que a molts no els ho sembli, estem més bé del que ens pensem.

Hi ha però un aspecte cabdal per aconseguir fer el salt que la ciutat necessita: la fortalesa del teixit social i cultural.

Les ciutats capdavanteres del país, no són aquelles que tenen unes millors condicions sinó aquelles que tenen un teixit associatiu que pressiona per aprofitar les oportunitats i que és capaç de generar més ciutat.

Figueres sempre ha estat una ciutat amb un dinamisme associatiu i cultural important. La nostra història així ho certifica. El Casino Menestral, el Cercle Sport, l’IEE, l’Erato o La Cate són exemples d’aquest dinamisme que ve de lluny. Però tenim també molts exemples més propers com la colla castellera o Diòptria.  I avui en dia, hi ha moltes entitats i associacions que mantenen el pols cultural i social de la ciutat. Però si ens fixem amb altres ciutats similars a la nostra, encara tenim camí per recòrrer. La ciutat necessita més “musculatura” social i cultural. Cal que més figuerencs i empordanesos s’associïn a les entitats existents i que aquestes siguin més fortes i si cal, que se’n creïn de noves. Per què quan això passa, la ciutat és més forta i dinàmica. Les ciutats que competeixen són aquelles que la societat civil té un paper important en el seu dia a dia. No cal fixar-nos en altres ciutats. L’exemple el tenim en una entitat de casa nostra, la Iaeden. Què seria de la nostra comarca sense la Iaeden i Salvem l’Empordà? Sens dubte, molt pitjor del que és avui. La força de la gent organitzada, millora la comunitat i la fa més forta. La ciutat necessita més musculatura associativa. Ens hi posem?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li