Un recorregut pel patrimoni històric i cultural de Llançà

0
806

Llançà va tenir un paper rellevant durant la guerra civil,és per això que hi ha diversos búnquers que es poden visitar


El patrimoni cultural i històric de Llançà és molt variat i ofereix un ampli ventall de possibilitats per descobrir-lo. Un dels elements més destacables és la torre romànica del segle XIII-XIV que es troba al bell mig del poble. Aquest és l’únic element arquitectònic que es preserva de l’antiga església de Sant Vicenç, adossada a la mateixa torre. Segons la seva història, després de la construcció de la nova església, la torre va mantenir-se a l’espera de ser utilitzada per la construcció d’un nou campanar de la parròquia. Tot i això, la construcció no va ser fins a principis del segle XX. És per això que fins aquell moment, la torre romànica tenir funcions de campanar de la vila llançanenca, convertint-se, amb el pas del temps, en un signe d’identitat del municipi. L’edifici té una planta rectangular i la seva alçada és aproximadament de 21 m. Per oferir la història als visitants, l’Ajuntament de Llançà ha programat diferents ofertes culturals i patrimonials com ara la visita a la torre Romànica que es pot fer durant tot l’estiu. Una altra de les ofertes és la visita guiada teatralitzada, que convida a conèixer el llegat i el patrimoni de Llançà de la mà del descendent de Monjo Crispí que recorda tot el que havia estat l’època medieval a Llançà i tot el que havia significat el seu avantpassat Crispí.

ESGLÉSIA SANT VICENÇ. Gairebé al costat de la torre romànica hi trobem l’església de Sant Vicenç, construïda entre els anys 1690 i 1730. Tal com expliquen, les bones collites de vi i oli, i el menyspreu de l’art romànic que hi havia a l’època, van ser un dels factors que van causar l’enderrocament de l’antic temple llançanenc, l’església romànica. L’actual església va ser aixecada on hi havia bona part, l’antic castell palau de l’abat. De fet, L’antic castell era la residència dels senyors de Sant Pere de Rodes i un dels elements arquitectònics més emblemàtics i importants de la vila emmurallada.

BÚNQUERS. Llançà va tenir un paper rellevant durant la guerra civil,és per això que hi ha diversos búnquers que es poden visitar. Un és el búnquer de cap de Ras que formava part de la Línia P, que durant l’època es va ordenar construir al llarg de tots els Pirineus. Un més és el búnquer d’Argilera i el del Castellar, que també es pot visitar.

LA CASA MARLY, PATRIMONI ARQUITECTÒNIC. La casa Marly, o també popularment coneguda com la Residència, és un edifici llançanenc que ha estat inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que va ser construït després de la primera Guerra Mundial.

La construcció la trobem dins el nucli urbà i delimitada pels carrers de Cabrafiga, Rafael Estela, Joan Maragall, Roger de Llúria i Besalú. Una de les curiositats de l’edifici és que el conjunt arquitectònic està format per tres edificis independents i envoltat per un jardí delimitat amb una tanca. L’edifici és propietat de la Generalitat de Catalunya i n’ha cedit els usos durant 30 anys a l’Ajuntament de Llançà. El consistori destina les instal·lacions a usos assistencials i socials per a la població.


 * Pots consultar l’Hora del Poble de Llançà, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li