Un passat ple de futur

1
700

De moment, continuen les obres a Las Vegas, que entrarà en ple funcionament a partir del 20 d’abril


 

La histĂČria de Las Vegas es remunta al 19 de desembre del 1964 i va lligada a la figura de Pere SubirĂłs, qui en va ser el promotor. Aquell dia va obrir les seves portes per primera vegada. La vida de l’antiga sala, en un principi la mĂ©s gran de les comarques gironines, es va acabar la primavera del 2000, quan es va projectar la darrera pel·lĂ­cula: Pitch back.

Fins fa poc era impensable la seva reobertura. Ventura Pons la va descobrir el maig de l’any passat, mentre rodava la pel·lĂ­cula Miss DalĂ­ entre Figueres i CadaquĂ©s. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, recordava divendres passat el dia en quĂš van entrar-hi amb el cineasta: «Va ser molt impactant. Era un forat negre. PerĂČ Ventura Pons se’n va enamorar i vam tenir la sort que se li posĂ©s entre cella i cella recuperar els cinemes». D’aquesta manera, el promotor, tambĂ© del Grup Texas, va decidir restaurar l’espai i llogar-lo per un perĂ­ode de cinc anys als antics propietaris. El dia 5 d’abril Ventura Pons es mostrava emocionat: «Avui Ă©s un dia molt important per a Figueres i la comarca, grĂ cies a la complicitat i l’esforç de molta gent que hi ha cregut». Per la seva banda, Felip espera que els cinemes es converteixin en un «pol de dinamització» per a la ciutat i la comarca.

EN FUNCIONAMENT A PARTIR DEL 20 D’ABRIL. Tot i la inauguraciĂł del passat cap de setmana amb l’estrena de la pel·lĂ­cula Miss DalĂ­, no serĂ  fins al dia 20 d’abril que l’equipament entrarĂ  en ple funcionament. Encara s’han d’acabar les reformes de les tres sales del pis superior i, de cara a un futur no es descarta la possibilitat de construir-ne una mĂ©s. El propietari del grup Texas ha batejat les sales: la mĂ©s gran Ă©s la Salvador DalĂ­, amb 470 localitats; una altra, amb capacitat per a 140 persones, portarĂ  el nom del director de cinema, Pere Portabella; una tercera, amb 100 butaques, dedicada a Luis Buñuel, que va escriure Le chien andalou a Figueres, i la mĂ©s petita, amb 70, es dirĂ  Pere Ignasi Fages. Las Vegas oferirĂ  una programaciĂł semblant a la dels Texas de Barcelona. Es projectaran tant estrenes comercials i reestrenes com cinema en catalĂ  i en versiĂł original.


FESTIVAL, BEQUES O PREMIS. Marta Felip i Ventura Pons van repetir al llarg del dia de la inauguraciĂł en la seva voluntat d’organitzar un festival cinematogrĂ fic o una convocatĂČria de premis i premis per fomentar la producciĂł cinematogrĂ fica: «Hem d’ensenyar el cinema al mĂłn», va recalcar Felip. A mĂ©s, les quatre sales de Las Vegas es destinaran no nomĂ©s a la projecciĂł de pel·lĂ­cules, sinĂł que tambĂ© acolliran concerts, conferĂšncies o congressos.

COMPRA DE L’EQUIPAMENT. Reformar els 3.000 metres quadrats de Las Vegas ha tingut un cost d’1,7 milions d’euros. L’Ajuntament de Figueres n’ha aportat un 20%: 350.000 euros. Des del consistori ja s’està treballant per comprar l’equipament de l’espai, amb un valor fixat d’1 milió d’euros i l’objectiu que el continuï gestionant el cineasta.

PERE SUBIRÓS. Dies abans de la reobertura de Las Vegas, Gertrude Griessenberger, la filla adoptiva del primer promotor dels cinemes, Pere Subirós, va cedir el seu fons a l’Arxiu Comarcal. A part, Subirós va impulsar la urbanització de l’Horta d’en Capallera, la fàbrica RAM o la CIASA.

Leave a Reply

1 Comentari A "Un passat ple de futur"

Notificar-li
avatar
Ordenar per:   El mĂ©s nou | MĂ©s antic | MĂ©s votat
RAFAEL J.
Convidat

“Era un forat negre”. diu l’alcaldessa. I en quĂš pensa que es convertirĂ  a no trigar la Sala Edison, autĂšntica joia histĂČrica, cinematogrĂ fica i en altres matĂšries? Potser que algun dia vingui un altre foraster que sĂ piga valorar-la ?

wpDiscuz