Un pas més en la donació de còrnies

0
847

En quinze dies la Fundació Salut Empordà ha registrat dues donacions d’aquest teixit de la superfície de l’ull


La Fundació Salut Empordà ha signat per primera vegada un conveni de col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits de l’Hospital Clínic de Barcelona per poder facilitar el procés de donació de còrnies. Seria en casos de defunció a l’hospital de Figueres i al Centre Sociosanitari Bernat Jaume. Aquesta col·laboració es va fer efectiva a finals de maig i en aquests dies ja s’han registrat dues donacions.

Els encarregats de gestionar tot el procés de donació són 10 professionals de la infermeria, que han rebut formació específica de l’Organització Catalana de Trasplantaments. Des de la direcció d’Infermeria de la FSE, Paqui Abulí declara: «Amb aquesta col·laboració, també promocionem la donació de còrnies i contribuïm a la configuració d’un model de donació al territori». Es garanteix així, segons la Fundació, el dret a la donació que tenen els pacients en uns centres que també participen en la donació de sang de cordó per a trasplantaments com es fa en altres hospitals.

DONANTS DE CÒRNIA. Els perfils per poder donar còrnia són molt amplis. Pot ser des dels 2 als 85 anys i qualsevol persona que ho decideixi ho ha de comunicar a familiars i amics més propers. El coordinador de trasplantaments consultarà precisament el cercle més intim del difunt la possibilitat de la donació.

Les condicions clíniques en el moment de la defunció determinaran si els teixits són vàlids per al trasplantament. Tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia o haver estat operat de cataractes no impedeixen que les còrnies siguin viables. Tampoc haver estat diagnosticat de càncer. Només es rebutgen les donacions de persones amb malalties hematològiques i de serologies positives per hepatitis B, C i sida, entre altres.

SIGNATURES. Treballadors i voluntaris de l’Associació Catalunya contra el Càncer van recollir signatures divendres a l’hospital de Figueres per reclamar al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats que estableixi una estratègia nacional d’investigació en càncer. La iniciativa també demana que es dupliqui el pressupost destinat a la investigació oncològica i es promocioni el desenvolupament i la retenció del talent investigador que hi ha al nostre país. L’objectiu és aconseguir que el 2030 la supervivència en el càncer sigui del 70%.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li