Un paisatge de possibilitats

0
1301

Els museus, jaciments i monestirs de la comarca obren les portes en una nova edició que uneix patrimoni i natura


 

Les pedres i la natura amaguen secrets que esperen ser explicats. Per descobrir-los, l’Alt Empordà s’ha tornat a unir, un any més, en una nova edició de les Jornades Europees de Patrimoni en què ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen activitats amb un clar objectiu: descobrir i viure el patrimoni cultural concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com europeu. Les jornades aquest any tenen lloc del 6 al 8 d’octubre amb el lema Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats, que vol posar l’accent en els valors patrimonials incorporats a la natura, en la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i en la influència que exerceix aquesta sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats.

Aquest any, les Jornades Europees de Patrimoni comptaran amb la participació de més de 175 municipis i més de 300 activitats arreu del país, amb una programació farcida d’activitats gratuïtes de tota mena com ara portes obertes, visites guiades, exposicions, conferències, representacions teatrals, concerts, tallers, rutes a peu i en bicicleta o concursos de fotografia.

ACTIVITATS A LA COMARCA. A l’Alt Empordà, concretament, participaran a les Jornades Europees de Patrimoni una desena de municipis amb iniciatives que permetran al visitant descobrir espais com ara la domus d’Empúries i el crioptopòrtic de la domus dels mosaics, al conjunt arqueològic d’Empúries, a l’Escala; el Museu d’Història Medieval de la Cúria-presó, s. XIV, l’Ecomuseu-Farinera i la ruta fagesiana de l’escriptor empordanès Carles Fages de Climent (1902-1967), a Castelló d’Empúries; el municipi de Fortià i els seus lligams amb el monestir de Sant Pere de Rodes; la Casa de l’Abat i el nucli antic de Llançà; el conjunt romànic de la canònica medieval de Santa Maria de Vilabertran; les esglésies barroques de Santa Maria de Roses i de Sant Andreu de Borrassà, o les excavacions arqueològiques de Palol Sabaldòria i l’entorn del riu Manol.

Totes les activitats de les jornades que es fan a Catalunya es poden consultar en línia mitjançant el web www.patrimoni.gencat.cat/jep2017.

ORIGEN. Les Jornades Europees del Patrimoni van néixer l’any 1991, gràcies a la iniciativa del Consell Consell d’Europa i la Comissió Europea, amb el lema Europa, un patrimoni comú. Catalunya s’hi va afegir des d’un inici, amb l’organització d’activitats pròpies. Des d’aleshores, cada any s’organitzen durant un cap de setmana més de 70.000 actes arreu d’Europa per contribuir a la presa de consciència sobre el patrimoni comú i la necessitat constant de la seva protecció, així com per crear experiències de patrimoni cultural compartit, promoure la inclusió i fomentar la creativitat i la imaginació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li