Un nou episodi de talls de llum al Culubret impulsa l’Ajuntament a denunciar Endesa

0
1555

Aquest cap de setmana s’han registrat fins a set incidències i alguns veïns s’han estat un total de 20 hores sense electricitat


 

L’Ajuntament de Figueres denunciarà Endesa pels talls de llum que pateix constantment el Culubret. L’alcaldessa, Marta Felip, ja havia convocat una Junta Local de Seguretat d’urgència per aquest divendres per tractar exclusivament aquesta problemàtica, però durant el cap de setmana el barri ha patit un nou episodi, segons els veïns més greu que els anteriors, que ha accelerat tots els tràmits.

Entre divendres a la nit i diumenge, es van registrar fins a set incidències, i alguns veĂŻns es van estar un total de 20 hores (en diversos trams horaris) sense subministrament elèctric. «Potser estĂ vem un parell d’hores sense llum, venia, desprĂ©s tornava a marxar… i ahir [diumenge] vam estar tota la nit sense», lamentava ahir un dels veĂŻns afectats, en Pompeu, que recorda que «ja fa 4 dies que estem així».

INDIGNATS. Tal com explica aquest testimoni, la situació els condiciona la vida, no només perquè han d’anar a base d’espelmes i llanternes i no els funcionen els electrodomèstics, sinó que també perquè sense electricitat tampoc se’ls activa el gas i no es poden ni dutxar. En Pompeu es conforma dient que «nosaltres encara som joves i ho podem aguantar, però al costat, per exemple, tenim una veïna de 90 anys que va sortir al carrer ja sense saber què fer».

A mĂ©s, en aquest cas les interrupcions tambĂ© han afectat la residència geriĂ trica dels Arcs, que tambĂ© ha patit set avaries en un sol cap de setmana i fins i tot va haver d’encarregar un cĂ tering per servir menjar als usuaris. «Vaig patir pensant en la gent que hi viu, i en si necessitaven algun aparell amb corrent…», recorda en Pompeu, que es mostra especialment molest perquè la situaciĂł s’hagi donat precisament aquest cap de setmana.

«Des de l’Ajuntament no ens deien res, nomĂ©s parlaven de l’AcĂşstica, i era surrealista que mentre ells estiguessin allĂ  nosaltres aquĂ­ no tinguĂ©ssim llum. NomĂ©s que ens deixessin uns quants volts…!». En aquest sentit, es mostra indignat «perquè això estigui passant al segle XXI».

«Diuen que Ă©s per la marihuana. Que passi una vegada val, dues tambĂ©, però 50…! I aquĂ­ ningĂş ens ve a dir res ni a donar explicacions», critica en Pompeu, que apunta que han sabut que la problemĂ tica es podria resoldre instal·lant un transformador de mĂ©s voltatge, però potser a la companyia no li interessa instal·lar-lo «perquè en tot el barri nomĂ©s som 24 els usuaris que paguem la llum».

PROBLEMA RECURRENT. Els talls de llum fa temps que són freqüents a la zona, i afecten especialment el carrer Major, però aquest estiu la situació ha empitjorat molt. Des del 26 de juliol els talls són pràcticament diaris, i n’hi ha hagut 40. Solen durar entre una i dues hores, però hi ha hagut dies extrems en què s’han allargat fins a 14 hores.

A part dels veïns, les interrupcions també afecten l’enllumenat públic, amb les conseqüències que això pot comportar per la seguretat ciutadana. L’alcaldessa, Marta Felip, titlla la situació d’«inadmissible», i assegura que amb els mitjans de què disposa l’Ajuntament ja han actuat en diversos sentits, com ara muntant dispositius contra el frau, escorcollant domicilis, reunint-se amb la companyia, facilitant un advocat als veïns, o encarregant una auditoria externa sobre l’estat de les línies elèctriques del sector. Una auditoria que va determinar que el principal problema és el frau, provocat en bona part per alimentar plantacions de marihuana.

«Com a Ajuntament ens trobem sols davant un problema gravíssim. En aquest barri hi viu gent gran, gent que hi porta vivint tota la vida, veïns que paguen cada mes el rebut i han de viure pendents de quan els marxa o els torna la llum. Endesa, els Mossos i la Generalitat han de reaccionar davant d’aquesta situació, que no podem sostenir més ni afrontar sols», alerta l’alcaldessa, que afegeix: «Com a Govern sempre hem donat, donem i donarem la cara amb els veïns, però amb això no n’hi ha prou. Sabem que el problema és el frau associat al cultiu de marihuana i s’ha d’atacar l’arran del problema».

Per la seva banda, l’oposició també ha reclamat solucions. La portaveu del PP, M. Àngels Olmedo, lamenta que «el poc o molt que han fet no ha servit de res, perquè la situació és la que és, i és realment dramàtica». «Aquí tenim un problema molt greu», diu Olmedo, que considera que «el que està clar és que la situació és insostenible i aquesta gent no pot continuar així» perquè els veïns de tota la vida ja estan marxant del barri. I també Ciutadans ha reclamat al Govern que presenti l’auditoria energètica tal com es va acordar ara fa un any.

GESTIONS ACCELERADES. De moment, l’Ajuntament ja ha traslladat l’informe sobre els talls a l’Agència Catalana de Consum per estudiar les denúncies que Indústria pot interposar contra la companyia per incompliment del contracte de subministrament. I de fet, ahir al matí inspectors de l’Agència es van desplaçar al barri per comprovar l’estat de les línies. Posteriorment es van reunir amb representants polítics i amb els veïns, a qui van instar a continuar presentant reclamacions.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha demanat una reunió urgent amb la directora general d’Endesa a Catalunya per reclamar una solució immediata, que, segons ells, ha de passar per més inversió.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li