Un nom: Ramon Muntaner i dues commemoracions

0
828

“Aquest llibre parla de l’Institut Ramon Muntaner, però no és la història del centre, que algú aviat farà. La peça és la meva visió personal del lloc on vaig fer el batxillerat fa mig segle i on posteriorment he fet classe durant més de tres dècades, en total quaranta anys passats a la baluerna acadèmica del carrer de Sant Pau de Figueres.”
Així comença el llibre Crònica interna del primer institut de l’Estat, escrit pel catedràtic Joan Ferrerós amb motiu de la commemoració del 175è aniversari de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres. Una citació que és una declaració de principis d’aquest llibre –que s’ha convertit en el llibre institucional del centre– que repassa de manera amena i amb aportacions personals les històries que des del 1839 fins al 2014 han passat per aquest edifici tan figuerenc i tan estimat per moltes generacions.

pròlegs. El llibre de poc més de 400 pàgines conté sis pròlegs escrits pel president de la Generalitat, Artur Mas; del director de l’Institut Ramon Muntaner, Francesc Canet; del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; de l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i del director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona i exalumne del centre, Albert Bayot.
El contingut es complementa amb una cronologia des del 1817 (any que la comunitat dels reverends pares Recol·lectes de Sant Francesc presenta una instància a l’Ajuntament per demanar la concessió d’un social per edificar un nou convent) fins al 2014, en què l’autor destaca l’acte per recordar la inauguració del primer curs del Colegio de Humanidades, precedent de l’actual Ramon Muntaner, amb una actuació esceneogràfica dirigida per Helena Cusí. En el contingut també hi ha els articles sobre aquest centre que la premsa local, comarcal i provincial i fins i tot La Vanguardia van publicar i una relació de textos literaris d’antics alumnes que es van esdevenir il·lustres. El llibre acaba amb una relació onomàstica dels prop de 2.000 professors que han passat per l’institut de Figueres. “El llibre se sosté per tres potes”, ha explicat l’autor, tot afegint: “La primera és la celebració del 175è aniversari; la segona és fer notar la importància de l’institut a Figueres, a la comarca i al país, i la tercera, donar-me el gust per satisfer la meva curiositat per un centre amb el qual he tingut una relació personal i acadèmica de 40 anys.”
El director del centre, Francesc Canet, ha destacat la implicació personal de l’editor Rafel Pascuet per tirar endavant l’obra.
Segons ha explicat Joan Ferrerós, per escriure aquesta obra s’ha servit de la seva experiència personal com a director i professor del centre, del capital humà de l’institut, de publicacions infantils que editaven els estudiants de diferents èpoques, com la que va escriure Salvador Dalí, de les notícies aparegudes a la premsa i d’altres publicacions com la de Julián González de Soto de 1839, de Joan Mareca i Josep Boix. S’ha fet una tirada de 1.000 exemplars –prop de 400 s’han guardat en el centre – que ja estan a la venda per 25 euros a les llibreries.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li