Un informe alerta que el canvi climàtic farà variar les demandes dels turistes

0
1115

 Que l’escalfament global està provocant diversos canvis en el territori és evident, com també ho és que els àmbits més afectats són el meteorològic i l’ambiental. I els cultius de l’Alt Empordà són dels més vulnerables de Catalunya en aquest sentit. Però els efectes del canvi climàtic van molt més enllà, i també poden alterar sectors com el turístic o l’energètic. De fet, la comarca és també la zona del país que corre més risc d’experimentar un canvi turístic.
Així ho conclou l’Anàlisi del grau de vulnerabilitat i resiliència dels municipis de Catalunya al canvi climàtic, un estudi elaborat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic que relaciona els riscos que la sequera i l’augment de les temperatures poden provocar en deu àmbits: agricultura i ramaderia; biodiversitat; gestió de l’aigua; gestió forestal; indústria, serveis i comerç; mobilitat i infraestructures; salut; energia; turisme, i urbanisme i habitatge.

AIGUA. En el sector hídric, l’informe alerta que l’Empordà és una de les zones més vulnerables a patir, sobretot, canvis en la gestió de l’aigua provocats per modificacions en el patró de la demanda turística. Això és així perquè es preveu que un augment de les temperatures farà canviar el patró turístic i, en conseqüència, obligarà a modificar també la gestió dels recursos.
Per contra, amb l’embassament de Boadella, no es preveu que la zona es vegi gaire afectada per la disminució de la disponibilitat d’aigua, ni si plou menys ni si augmenten les temperatures.
ENERGIA. Un altre dels àmbits en què l’Alt Empordà és una de les comarques més vulnerables de Catalunya (tot i que el risc no és extrem en cap municipi) és l’energètic. Es preveuen canvis de patrons provocats, per exemple, per un ús més freqüent dels aparells de climatització. I això és així tant a les llars particulars com en el sector de la indústria, els serveis i el comerç.
RISC D’INCENCI. L’anàlisi pronostica que un augment de la temperatura pot afectar la gestió forestal perquè hi pot haver més risc d’incendi, i en aquest sentit la zona interior de l’Alt Empordà és força sensible, tot i que la situació no és extrema.
El risc d’incendi, però, no només afecta la gestió forestal, sinó que també pot alterar altres àmbits. En primer lloc, la biodiversitat. L’informe destaca que les zones més sensibles són la franja de vegetació d’influència mediterrània i els eixos fluvials. Això fa que el litoral altempordanès tingui uns graus de vulnerabilitat mitjans; mentre que l’interior, previsiblement, no es veurà tan afectat.
En segon lloc, el risc d’incendi també pot tenir conseqüències en la mobilitat i les infraestructures del transport. Però tot i que l’Alt Empordà tingui una xarxa viària i ferroviària força desenvolupada, no és un dels territoris més exposats de Catalunya. En canvi, sí que hi ha força risc, sobretot al litoral, que els possibles focs afectin el sector turístic.
AGRICULTURA I RAMADERIA. Una altra variable analitzada per l’estudi és l’increment de les necessitats de reg en l’agricultura i la ramaderia. En aquest sentit, els municipis de la zona nord de la comarca són poc vulnerables, però hi ha algunes localitats, sobretot de la plana i el litoral sud, que tenen un grau de vulnerabilitat força elevat.
D’altra banda, un dels àmbits en què l’Alt Empordà és més vulnerable és el dels cultius. L’estudi destaca que les zones on hi ha més monocultiu estan molt més exposades a patir canvis, i que això pot repercutir en el sector ramader. Hi ha força pobles que no han de patir en aquest sentit, però també n’hi ha que estan molt exposats a possibles alteracions. Els que ho estan més són Sant Mori i Sant Miquel de Fluvià, seguits de Vilamacolum, Torroella de Fluvià o Siurana.
Relacionat amb això, el sector agrari de la comarca tampoc està gaire exposat al risc d’incendis, però hi ha pobles on el risc hi és molt elevat (el que més, Colera).
ALTRES ÀMBITS. L’Empordà també destaca per ser la zona més vulnerable de Catalunya a patir canvis en el patró de la demanda turística. Tret de l’extrem més oest, tots els municpis hi estan exposats, i la situació és especialment crítcia a la franja litoral i el sud de la comarca, que són les zones que concentren més oferta. Es preveu que els canvis de temps facin canviar també les demandes dels visitants.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li