Un grup de metges i infermers d’urgències sensibilitzen la població per salvar vides

0
519

Un conjunt de metges i infermers del servei d’urgències de la Fundació Salut Empordà varen posar en marxar fa uns anys un grup dedicat a l’àmbit de la formació en relació amb les maniobres de reanimació cardiopulmonar i desfibril·lació orientat a la societat en general. Han fet diverses activitats amb grups particulars i amb estudiants, però aquest mes de juny posen en marxa una nova campanya de conscienciació i difusió dirigida a tota la societat amb el lema “Una vida a la butxaca”. Consisteix a repartir 5.000 targetes per les farmàcies de Figueres on s’expliquen els passos a seguir davant una situació d’aturada cardíaca.
Aquest col·lectiu sanitari s’ha constituït com el grup DEA Alt Empordà -amb l’objectiu que el ciutadà els identifiqui amb els desfibril·ladors instal·lats arreu de la comarca- i té a la doctora Olga Mesquida i a l’infermer Toni Làzaro com els seus coordinadors. Tots ells -actualment apleguen una quinzena de persones- tenen el títol d’instructor per fer cursos sobre suport vital bàsic i desfibril·lació. Per la seva feia són conscients que “en el cas d’una aturada cardíaca, l’actuació dels primers minuts és fonamental tant per salvar la vida de l’afectat com per evitar-li seqüeles greus”.
Mesquida i Lázaro reconeixen que “des del moment que una persona avisa al 112 fins que arriba una ambulància poden passar uns quants minuts. Moltes vegades veiem, al servei d’urgències, que si s’haguessin adoptat unes mesures preventives, a l’abast de qualsevol ciutadà que en sigui coneixedor, es podrien haver evitat mals majors, inclosa la mort de la persona afectada per un atac de cor. Els cinc primers minuts són fonamentals. Ara que tenim màquines per salvar vides a molts llocs, és a dir els desfibril·ladors, volem ensenyar a la població com actuar eficaçment”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li