Un estudi conclou que bussejar al cap de Creus és beneficiós per a la salut mental

0
428

Els resultats han tingut un ressò tan gran que es mostraran en un reportatge que està elaborant Canal + França


Un estudi elaborat per la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona (UdG) ha demostrat que fer snorkel o submarinisme aporta efectes beneficiosos per a la salut mental de les persones. L’anàlisi ha comparat la gent que anava a la platja i la que practicava busseig al Parc Natural del Cap de Creus amb alguna de les empreses que ofereixen aquesta pràctica esportiva.

Entre els anys 2018 i 2019, els investigadors van entrevistar un total de 250 persones. Els van plantejar qüestionaris sobre la seva salut mental abans i després de realitzar el busseig o d’estar-se una estona a la platja. I si bé l’estudi demostra que no hi ha diferències remarcables entre les dues pràctiques, sí que hi ha una millora en general de la salut mental dels participants. I aquestes millores s’incrementen amb els enquestats que pateixen alguna malaltia crònica i que es mediquen (els beneficis de les persones que es mediquen són molt superiors als que no ho fan).

Aquest informe és un primer pas per analitzar els efectes beneficiosos de les activitats aquàtiques sobre malalties de salut mental. Per això els experts creuen que ara caldrà fer nous estudis centrats en persones que pateixin una malaltia crònica per veure els progressos.

El projecte ha estat finançat per la Càtedra Oceans i Salut Humana, i també per l’Ajuntament de Tossa de Mar. També hi han participat investigadors de l’ISGLOBAL. Els resultats formen part de la tesi doctoral que ha fet Arnau Carreño, del grup de recerca SeaHealth, i ja s’han publicat en una revista científica. De fet, el ressò que han tingut ha estat tan considerable que és un dels casos que mostrarà el reportatge que està elaborant Canal + França sobre les activitats marítimes a mar i la salut de les persones. El reportatge s’ha rodat aquest estiu en diferents llocs d’Europa, entre els quals hi ha el cap de Creus.

UN PAS MÉS. Fins ara, la majoria d’estudis realitzats s’havien centrat en els beneficis que té viure a prop del mar, o visitar la costa, per la salut mental de les persones; però es desconeixien els efectes del contacte directe amb l’aigua sobre la salut, sobretot amb relació a la pràctica d’activitats esportives a mar. En un primer estudi elaborat per la mateixa càtedra el 2018, es van valorar els beneficis per la salut física i mental de diferents activitats com el busseig, la natació, la vela o el caiac.

Però en qualsevol cas, malgrat que l’objectiu final és generar nous coneixements que permetin entendre els mecanismes pels quals les activitats practicades dins o vora la mar poden contribuir a millorar la salut mental de les persones, els experts també recorden la importància de conservar el medi marí i la correcta gestió de les activitats turístiques per tal d’avançar cap a un turisme saludable i sostenible. Per això des de la Càtedra impulsen les activitats al mar que puguin ser sostenibles i saludables al mateix temps. I ho volen aconseguir amb la contribució de diferents institucions implicades, entre les quals hi ha universitats, centres de recerca, CAPs, fundacions de pacients, centres de busseig, ajuntaments (com el de Roses), l’Administració (Direcció General de Pesca i Afers Marítims) i el sector pesquer (com la Confraria de Pescadors de Roses i el Gremi de Peixaters de Catalunya), entre altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li