Un documental explica l’explosió a Llers del 1939 a través de testimonis directes

0
873

El film ‘Llers, el poble que va esclatar en mil bocins’ narra les conseqüències de la voladura de l’arsenal guardat a l’església


Tothom té alguna o altra cosa pendent. Tasques que es van deixant de banda. Recordades de tant en tant, però poques vegades acabades. A vegades fins i tot acaben oblidades. A Llers, aquest diumenge es van assegurar que un dels fets més importants de la seva història no pugui ser oblidat. El documental Llers, el poble que va esclatar en mil bocins, presentat al Centre Recreatiu Llerserenc, és una peça que recull per primer cop en format audiovisual el testimoni d’aquells i aquelles que varen viure la voladura de l’arsenal guardat a l’església del febrer del 1939.

Un projecte elaborat per Zeba Produccions que ha comptat amb la col·laboració del Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili, l’Ajuntament de Llers, l’historiador Alfons Romero i la periodista Sònia Pau, que ha estat l’encarregada de realitzar les entrevistes.

LLERS, EL POBLE QUE VA ESCLATAR EN MIL BOCINS. El documental recupera —de la mà de testimonis, historiadors i imatges de l’època— la memòria de la voladura del poble de Llers del 8 de febrer de 1939. No només narra els fet d’aquell dia, sinó que posa de manifest les conseqüències de l’explosió que es va emportar la vida d’una desena de persones, va destruir 160 edificis i en va destrossar parcialment 200 més.

ELS TESTIMONIS. Sònia Pau és llerserenca, un fet que ha facilitat la comunicació amb les persones entrevistades. Des del seu punt de vista, «han estat molt generoses. S’han posat davant d’una càmera i han explicat històries molt personals que a vegades a casa no es parlen perquè han estat molt dures. Ho expliquen perquè se sàpiga què va passar i perquè no es torni a repetir. Vam riure, vam plorar, vam fer de tot… Molta tendresa compartida».

Les tretze converses al complet estran disponibles properament al Memorial Democràtic, i es podran consultar en línia des d’arreu del món.

LA PRESENTACIÓ. Abans del visionat al Centre Recreatiu Llerserenc, hi va haver la presentació a càrrec de Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, que va destacar «la importància de recuperar la història, de reconeixement del patiment. Les vides no les podem tornar però sí que podem reconèixer aquest patiment que van viure». També varen intervenir Enric Pujol, director del Museu Memorial de l’Exili, l’historiador Alfons Romero, l’autor Antoni Bonal, la periodista Sònia Pau i Maite Oliva, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Llers.

LA REPERCUSSIÓ. «Tothom considera que era un tema pendent, i el que m’ha arribat és que tothom s’hi ha sentit molt identificat, i ha agradat molt», explica Pau. L’entrevistadora es mostra molt satisfeta del resultat i creu que això pot servir perquè molta gent pugui treure a la llum les seves experiències. Inicialment es van convocar totes les persones que havien viscut l’experiència a explicar el seu testimoni, i algunes d’elles no van voler parlar. Pau creu que «és perfectament comprensible, però potser després de veure el documental voldran parlar. A més, queda l’altra part, les persones que no ho van viure però que ho van sentir explicar a casa, encara queda una part de la història».

Gràcies a l’aposta decidida del consistori, Llers ha pogut explicar la seva història a través d’un documental. Una peça audiovisual que molt probablement es posarà en els propers dies a disposició de tothom, perquè tothom pugui conèixer la voladura de Llers del 8 de febrer de 1939.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li