Un dibuix de Dalí sobre el Club Med, al Museu d’Art de Girona

0
613

El Col·legi d’Arquitectes cedeix el croquis pertanyent a la col·lecciĂł de l’arquitecte figuerenc Pelayo MartĂ­nez


 

L’any 2001, Catalina MartĂ­nez, filla de l’arquitecte figuerenc Pelayo MartĂ­nez (1898-1978), va fer donaciĂł a l’Arxiu d’HistĂČria del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona, del fons professional del seu pare, format per 1.973 projectes, 1.175 imatges, 17 dibuixos artĂ­stics, 5 caixes d’arxiu amb documentaciĂł professional i personal, 306 monografies i 23 tĂ­tols de revistes. TambĂ© incloĂŻa un dibuix que Salvador DalĂ­ va enviar per carta, el 1961, a l’arquitecte figuerenc, responsable del Club MediterranĂ©e, al cap de Creus, arrel d’una consulta que li va fer en relaciĂł amb el projecte de la ciutat de vacances que estava redactant. A la targeta de visita, que acompanyava l’obra, DalĂ­ animava l’arquitecte, en castellĂ , a “no destruir el tall d’AtlĂ ntida geolĂČgica sublim que Ă©s la plana de Tudela”.

El croquis, que es va descobrir el 2002, Ă©s una aquarel·la, amb parts en tinta, de petites dimensions (17×24 cm) que representa el paisatge de la plana de Tudela, amb les roques caracterĂ­stiques _el Camell i l’Àliga_ presidint l’espai, coronades pel mar de fons i el cap de Cervera senyalant França. En l’esbĂČs, que compta amb un certificat d’autenticitat de la FundaciĂł Gala-Salvador DalĂ­, l’artista va dibuixar-hi una proposta arquitectĂČnica per al Club MediterranĂ©e: unes edificacions d’un sol nivell, amb murs de pedra seca i cobertes integrades al paisatge. DalĂ­ hi va incorporar personatges i va donar escala al dibuix i lloc, i va convertir la seva perspectiva en un plĂ nol avançant-se a la proposta que MartĂ­nez i Jean Weyler, tambĂ© arquitecte del complex, van realitzar.

Fins avui dia, el dibuix ha estat custodiat per l’Arxiu HistĂČric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona que ara, mitjançant un contracte de comodat, que es va formalitzar divendres passat, ha cedit al Museu d’Art de Girona, per un perĂ­ode de deu anys L’objectiu: que l’obra sigui exposada permanentment “en el marc i en les condicions adients, donada la seva singularitat, per la seva autoria, contingut i context”.

RECUPERACIÓ DEL PARATGE. La ciutat de vacances, formada per 430 edificacions, es va començar a enderrocar l’any 2009 seguint un projecte de recuperació de l’ecosistema de la zona, situat en ple cap de Creus.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz