“Un dels problemes importants quan hi ha un cop de calor és que augmenta la violència”

0
504

Comencem l’entrevista fent un cafè amb llet. La fal·lera pel cafè té alguna cosa a veure amb la meteorosensibilitat…
Les persones amb neguit són més meteorosensibles, noten més els efectes del temps i també toleren pitjor el cafè.

Per què ens afecta la meteorologia i de manera diferent?
Hi ha persones que tenen més probabilitat de notar el temps. Hem de tenir en compte els possibles factors de risc. Uns tenim una anatomia diferent, i aquest fet té alguns inconvenients perquè a vegades es pot sentir més neguit, estar més pendents de què passarà, però en canvi es noten més els efectes de l’olfacte, la llum, i sobretot els meteors (pluja, vent, etc.).
Hi ha persones que noten dolor davant d’unes condicions meteorològiques determinades.
En el cas del dolor, la sensibilitat a la meteorologia augmenta en les persones que tenen alguna malaltia articular. Gairebé un 70% de persones que tenen un problema en les articulacions declaren que abans de ploure noten més dolor. També un 15% de persones que pateixen migranya són molt sensibles als canvis de temps.

Però no només hi ha el dolor físic, també la meteorologia té efectes sobre les malalties mentals i els canvis en els estats d’ànim…
Als llocs amb menys llum solar la regulació anímica és més difícil, el cos ha de fer un esforç més gran per adaptar-s’hi, i per tant és més probable que falli. La llum és una gran organitzadora de la vida biològica, fonamental en d’adaptació a l’entorn. Una dosi suficient de llum ajuda a controlar l’estat d’ànim i la gana. La llum intervé en el sistema de regulació de la serotonina, que ens ajuda a estar més desperts i més animats. I serveix també per reduir les bulímies.

Les fortes calorades fan augmentar la mortalitat i compliquen les malalties?
Sí. Quan hi ha molta temperatura la regulació de l’aigua en el nostre cos varia. Per tant, persones que van una mica justetes en aquest equilibri els costa més adaptar-se a la falta d’aigua. Els que prenen diürètics, els qui tenen insuficiència cardíaca o renal, etc. aquest canvi hídric els hi suposa un esforç molt gran, i són els qui tenen més dificultats. A l’onada de calor de l’agost de 2003, el mateix treball que es va fer per valorar la mortalitat jo el vaig fer per la salut mental a Barcelona, i vaig estudiar les urgències d’aquelles dies.

Interessant… Quins van ser els resultats?
Aquells dies es va donar un canvi en el perfil d’urgències. Hi havia més conductes agressives i més intoxicacions per begudes alcohòliques i per drogues. Vam tenir molta més violència. Un dels problemes importants quan hi ha un cop de calor és que augmenta la violència. La mortalitat s’emporta els titulars però en el dia a dia aquests aspectes també són importants.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li