Un comerç de Figueres distribuïa les armes d’una xarxa descoberta per la Guàrdia Civil

0
397

L’armeria Fresneda de Figueres era, segons els investigadors de la Guàrdia Civil, el principal nucli distribuïdor de la xarxa de tràfic d’armes il·legals que han desarticulat en les darreres setmanes. L’operatiu -que és un dels més importants que s’ha fet en els últims anys a l’Estat espanyol- va permetre detenir disset persones, escorcollar nou domicilis i comissar més de 200 armes de foc que no tenien documentació. Sembla ser que els integrants de la xarxa feien un forat als canons perquè les armes es declaressin inutilitzades (perquè quan es fa això l’aire s’escapa i, com que no s’hi poden disparar bales, es passa a considerar un ornament); i després les manipulaven perquè poguessin tornar a obrir foc.
Després de detenir -al juny- una persona que havia dut a terme aquesta pràctica, al mes d’octubre els investigadors van començar a sospitar que l’home podia formar part d’un grup molt més gran que distribuïa les armes per uns preus que oscil·laven entre els 1.000 i els 2.000 euros. Al novembre, van detenir tres francesos que intentaven creuar la frontera de la Jonquera amb una d’aquestes armes amagada a dins del cotxe. I al gener, van frustrar una operació de compravenda d’una pistola del calibre 6,35 en el moment en què s’estava produint. Aquella operació va permetre detenir un home de Torroella de Montgrí -que era el venedor i duia l’arma desmuntada i amagada entre la roba- i un altre de Girona -que era el comprador-. Els agents també van escorcollar l’habitatge del primer, i hi van trobar una gran quantitat de pistoles, revòlvers, rifles, escopetes, carrabines, projectils i pólvora que els va fer sospitar que es dedicava a revendre les armes.
Seguint aquest fil, els guàrdies van descobrir que bona part del material s’introduïa al mercat negre des de l’armeria Fresneda de Figueres; i després d’escorcollar-la, van detenir els dos propietaris. Posteriorment, també van registrar els seus domicilis, i hi van detenir dues germanes (una de les quals era la parella de l’amo) que se n’intentaven endur una pistola il·legal i 2.600 projectils. A partir d’aquí, els investigadors van anar trobant altres implicats que compraven armes o les rehabilitaven. En total, es van detenir vuit persones més d’arreu de Catalunya, quatre de les quals eren altempordaneses (veïns de Figueres, l’Escala i Roses).
Entre tot el material intervingut, hi havia 127 armes il·legals, 77 d’inutilitzades, 86 canons de pistoles o revòlvers, 44.100 cartutxos de diversos calibres, i eines que s’utilitzaven per manipular les armes (torns, bancs, instruments de precisió per al muntatge i desmuntatge). També hi havia una ballesta i alguns utensilis de fabricació casolana (com ara un bolígraf-pistola).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li