Un assassinat que va impressionar

0
848

L’assassinat del president dels Estats Units, John F. Kennedy, el 22 de novemdre de 1963 -divendres vinent farà 50 anys- va representar, per a la gent que el va viure, un impacte semblant al cop d’Estat del 23 de febrer de 1981 a Espanya o als atemptats de l’11 de setembre del 2001 a Nova York, per a les generacions posteriors.
Molta gent -de 60 anys en amunt- recorda què feia i com es va assabentar de la notícia. De fet, va ser el primer magnicidi que es va poder veure per televisió, un aparell que en aquells moments començava a formar part dels electrodomèstics habituals a nombroses llars empordaneses.
Un repàs a l’hemeroteca digitalitzada de la biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres reflecteix que l’assassinat del president Kennedy va ser un tema comentat a la ciutat i a la comarca. El setmanari oficial, Ampurdán, que estava editat per la Falange, no en diu ni una ratlla, però el setmanari VP-Vida Parroquial, editat per Acció Catòlica, ho destacava a la portada i n’incloïa una crònica a pàgines interiors, complementada per una biografia del polític. Bàsicament, el que es reproduïa era el comentari que s’havia llegit als informatius de Radio Popular de Figueres, el dia 23 de novembre. L’emissora depenia d’un patronat que també estava vinculat als moviments catòlics de la ciutat i, de fet, acollia la redacció de la revista.
La crònica començava dient que “ha causat profunda impressió a la nostra comarca, a l’igual que a tot el món civilitzat, la notícia de la mort dels president dels Estat Units d’Amèrica del Nord. A l’assabentar-nos de la notícia a través de les ones de la nostra pròpia emissora, que la va donar a conèixer a l’hora just de l’esdeveniment, la nostra exclamació va coincidir exactament amb la mateixa de milions de persones: és increïble, no pot ser”.
Després de recordar que Kennedy s’havia arrenglerat “en la lluita i el sacrifici en defensa de la llibertat mundial”, la crònica afegia que “en aquests moments de dolor per aquest tràgic esdeveniment, Ràdio Popular de Figueres vol testimoniar el seu condol a la colònia americana resident a la nostra ciutat i a la comarca”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li