
Cinc productors han creat el grup de recuperaciĂł del fesol de l’ull ros, una varietat tĂpica de l’EmpordĂ que sembla que s’ha anat perdent amb el temps
El fesol de l’ull ros Ă©s una varietat tĂpica de l’EmpordĂ molt apreciada gastronòmicament, però el seu conreu s’estĂ perdent. Per evitar que la situaciĂł vagi a mĂ©s i acabi desapareixent, cinc productors de la zona (entre els quals hi ha Can Puig de Torroella de FluviĂ ) s’han aliat amb les administracions per potenciar el conreu i el consum del que aquĂ tambĂ© es coneix com a monget. I anant encara mĂ©s enllĂ , el volen convertir en un actiu per potenciar el desenvolupament del territori i el sector primari.
Amb aquesta finalitat, els productors han creat el grup de recuperaciĂł del fesol de l’ull ros; una iniciativa publicoprivada que estĂ coordinada per la Xarxa TrĂ mec del Consell Comarcal de l’Alt EmpordĂ i que compta amb la col·laboraciĂł l’Ajuntament de Figueres i l’assessorament de l’IRTA Mas Badia, l’Escola AgrĂ ria de Monells i la FundaciĂł Institut CatalĂ de la Cuina. La seva primera acciĂł ha estat editar un vĂdeo divulgatiu en què quatre dels productors participants expliquen la seva història, molt relacionada amb el fesol de l’ull ros.
Coincidint amb la creació del grup, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Elisenda Guillaumes, ha destacat que “no es pot deixar perdre aquest llegum tradicional d’alt valor gastronòmic. Hem de preservar la biodiversitat de cultius”, va remarcar.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix EmpordĂ , Joan CatalĂ , va destacar que volen fer costat a les empreses agroalimentĂ ries de la zona perquè sĂłn “el vertebrador del paisatge de l’Empordà ”. I l’alcalde de PalamĂłs, LluĂs Puig, va reivindicar la “qualitat, proximitat i diferenciaciĂł de l’oferta generalista” que ofereix aquest fesol.
També va intervenir en la presentació de la iniciativa el xef del restaurant Casamar de Llafranc, Quim Casellas (té una estrella Michelin), que va subratllar que productes com el fesol de l’ull gros fan que la cuina de l’Empordà “encara sigui més autèntica i original”.
Leave a Reply