
Cinc productors han creat el grup de recuperació del fesol de l’ull ros, una varietat tÃpica de l’Empordà que sembla que s’ha anat perdent amb el temps
El fesol de l’ull ros és una varietat tÃpica de l’Empordà molt apreciada gastronòmicament, però el seu conreu s’està perdent. Per evitar que la situació vagi a més i acabi desapareixent, cinc productors de la zona (entre els quals hi ha Can Puig de Torroella de Fluvià ) s’han aliat amb les administracions per potenciar el conreu i el consum del que aquà també es coneix com a monget. I anant encara més enllà , el volen convertir en un actiu per potenciar el desenvolupament del territori i el sector primari.
Amb aquesta finalitat, els productors han creat el grup de recuperació del fesol de l’ull ros; una iniciativa publicoprivada que està coordinada per la Xarxa Trà mec del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i que compta amb la col·laboració l’Ajuntament de Figueres i l’assessorament de l’IRTA Mas Badia, l’Escola Agrà ria de Monells i la Fundació Institut Català de la Cuina. La seva primera acció ha estat editar un vÃdeo divulgatiu en què quatre dels productors participants expliquen la seva història, molt relacionada amb el fesol de l’ull ros.
Coincidint amb la creació del grup, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Elisenda Guillaumes, ha destacat que “no es pot deixar perdre aquest llegum tradicional d’alt valor gastronòmic. Hem de preservar la biodiversitat de cultiusâ€, va remarcar.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Empordà , Joan Català , va destacar que volen fer costat a les empreses agroalimentà ries de la zona perquè són “el vertebrador del paisatge de l’Empordà â€. I l’alcalde de Palamós, LluÃs Puig, va reivindicar la “qualitat, proximitat i diferenciació de l’oferta generalista†que ofereix aquest fesol.
També va intervenir en la presentació de la iniciativa el xef del restaurant Casamar de Llafranc, Quim Casellas (té una estrella Michelin), que va subratllar que productes com el fesol de l’ull gros fan que la cuina de l’Empordà “encara sigui més autèntica i originalâ€.
Leave a Reply