Turisme i sostenibilitat

0
1734

La setmana passada es va celebrar una taula rodona sota el nom «Transformació del model turístic a l’Alt Empordà». Hi van participar Ponç Feliu, director del Parc Natural del Cap de Creus, Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings i de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, i Eugeni Llos, director general de Peralada Resort i Bodega Peralada.

Va ser una conversa interessant en la qual els tres ponents varen exposar els reptes que afronten des del seu àmbit concret. La síntesi compartida per tots tres ponents subratllava el valor històric, natural i paisatgístic de l’Alt Empordà i la necessitat de saber-lo transmetre. Així mateix, les paraules «sostenibilitat» i en forma composta «turisme sostenible» van ser les més utilitzades pels ponents.

El segon punt de reflexió va ser la necessitat de desestacionalitzar el turisme per fer-lo més sostenible. I això passa amb dues accions: la primera, atraure un turisme de major potencial econòmic i que apreciï tots els valors de la comarca, i la segona, garantint una feina digna i amb major estabilitat que generi millors professionals del sector.

Amb això hi podem estar d’acord, que el valor diferenciador que tenim és l’Empordà en el seu conjunt i l’hem de cuidar, però tenim problemàtiques diverses que no van sortir a la conversa i que són cabdals: les energies renovables i la mobilitat.

El patrimoni natural —som l’única regió a Europa amb tres parcs naturals en tan poc espai— i cultural de l’Empordà és molt alt. Des dels Aiguamolls al Cap de Creus i l’Albera, considerada la zona d’Europa amb major concentració de monuments megalítics, a Les Salines i el Bassegoda, o l’art romànic, amb prop de dues-centes ermites i esglésies, el potencial turístic és impressionant, però el podem posar en risc si es fan tots els projectes de parcs eòlics que s’han presentat. Hem de ser capaços de crear l’energia renovable suficient per autoabastir-nos sense malmetre els valors naturals, paisatgístics i històrics de la comarca. Si permetem que s’instal·lin parcs eòlics a la badia de Roses i a l’Albera, perdem tot allò que dona valor i riquesa a l’Empordà. Hem de reivindicar la instal·lació d’energies renovables als corredors d’infraestructures i en zones industrials que minimitzin l’impacte al territori malgrat que el rendiment no sigui tan eficient com en els espais que s’estan proposant. I alhora exigir que l’energia sigui per al consum proper i s’allunyi del mercadeig especulatiu.

La crisi climàtica i la manca de recursos naturals i matèries primeres portarà conseqüències importants a les nostres vides. El figuerenc i investigador del CSIC Antonio Turiel fa temps que alerta sobre el final dels combustibles fòssils i que no tenim un transport públic preparat per suplir bona part dels actuals desplaçaments amb vehicle privat. La línia del tren convencional s’ha de potenciar des de Girona fins al Rosselló. Amb l’estació de Figueres soterrada i amb una nova estació de busos que ofereixi connexions amb les principals poblacions de la comarca.

Depèn dels empordanesos i empordaneses afrontar els reptes actuals i de futur amb el convenciment que la comarca ha de seguir sent atractiva per a les persones que hi vivim i per a tots aquells que ens vulguin visitar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li