Tu també pots tenir diabetis

0
1477

El 50% dels casos de diabetis de tipus 2 es poden prevenir amb una alimentació saludable i la pràctica regular d’activitat física


El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. Per primera vegada, les Nacions Unides han aprovat una resolució històrica sobre una malaltia que no és infecciosa com la malària, la tuberculosi o el VIH. I és que l’Organització Mundial de la Salut considera que la diabetis, especialment la de tipus 2, és una pandèmia que amenaça greument la salut mundial. Actualment, al món viuen més de 425 milions de persones amb diabetis, 560.000 a Catalunya. I es calcula que, sense una acció coordinada de tots els països per lluitar contra aquesta malaltia, l’any 2045 aquesta xifra augmentarà fins als 629 milions.

QUINS TIPUS DE DIABETIS HI HA?

– Diabetis mellitus de tipus 1: sol aparèixer en la infància, l’adolescència i la joventut d’una manera brusca i s’agreuja ràpidament si no s’aplica el tractament adequat. Cal tractar-la amb insulina.

– Diabetis mellitus de tipus 2: acostuma a manifestar-se a partir dels 40 anys i pot passar desapercebuda durant força temps, cosa que en dificulta el diagnòstic i el tractament precoços. Està molt condicionada per factors de tipus hereditari i està associada sovint a obesitat, sedentarisme, hipertensió arterial i alteracions dels greixos a la sang. D’entrada no cal administrar insulina.

– Diabetis gestacional: es pot presentar durant l’embaràs en dones que prèviament no en tenien. Aquesta situació apareix en, aproximadament, el 10% de les embarassades. Hi ha alguns factors que en faciliten l’aparició: edat superior als 30-35 anys, obesitat, antecedents de diabetis a la família i diabetis gestacional en embarassos previs. Sempre s’ha de tractar i no fer-ho pot provocar problemes en el nadó i en la mare.

– Diabetes mellitus secundària: la causa és una malaltia o un tractament medicamentós capaç d’elevar, inadequadament, la quantitat de glucosa a la sang. Un cop desapareguda la causa, es pot recuperar la normalitat.

QUÈ LA PROVOCA?

Les principals causes són tres:

1. El pàncrees no produeix prou insulina.

2. Les cèl·lules del cos tenen problemes per identificar i utilitzar correctament la insulina.

3. Estils de vida inadequats.

ES POT PREVENIR?

Tal com explica Armand Grau, metge adjunt del Servei de Medicina Interna de l’hospital de Figueres, «en el cas de la diabetis de tipus 1 es pot estudiar el risc de malaltia en els familiars de pacients, analitzant a la sang la presència d’anticossos dirigits contra els illots del pàncrees. Aquests familiars en risc de tenir DM1 reben educació sobre la salut i se’ls fa un seguiment, ja que encara s’està estudiant la manera de prevenir-la. En canvi, en el tipus 2 els factors de risc hi juguen un paper molt important i tenen relació amb l’estil de vida que porti la persona».

I reflexiona: «D’aquí que el seu creixement en els últims anys sigui tan gran, perquè cada vegada la població és més obesa i sedentària». «Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2017, un 8,5% de la població catalana de 15 anys i més estava diagnosticada de diabetis i més del 90% d’aquesta població tenia la de tipus 2», afegeix el doctor Grau.

És important remarcar que la meitat dels casos de tipus 2 es poden prevenir amb una alimentació saludable i la pràctica regular d’activitat física. Per això la recomanació que fa el metge de l’hospital de Figueres és clara: «Convé seguir la dieta mediterrània, consumir aliments amb baix contingut de calories i de greixos, i fer una dieta rica en verdura, fruita fresca, cereals integrals, llegums, peix, iogurt, fruita seca i oli d’oliva verga extra. Limitar la carn vermella i evitar les begudes ensucrades i els aliments processats». I pel que fa a l’activitat física, «cal fer exercici d’intensitat moderada, com caminar de pressa, durant un mínim de 150 minuts a la setmana», conclou Armand Grau.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li