Troben quatre aus mortes de la grip aviària als Aiguamolls

0
818

La Generalitat, que ja ha aplicat mesures preventives, assegura que el virus no es pot transmetre als humans


 

El Laboratori Central de Veterinària d’Algete ha confirmat la detecció del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N8, en tres cigonyes i una oca salvatge que van aparèixer mortes al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Els Agents Rurals van trobar les quatre aus el 5 i l’11 de gener, en el marc del reforç de la vigilància passiva en aus salvatges del Programa de vigilància de la influença aviària a Catalunya.

Els animals van ser traslladats al Centre de Recuperació de Fauna del Parc Natural, on se’n van prendre mostres que es van analitzar, en primer lloc al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA – CReSA), i posteriorment al LCV d’Algete, que van confirmar que patien la grip aviària.

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació destaquen que «la detecció del subtipus d’IAAP H5N8 no es considera que impliqui un risc per a la salut pública, ja que els estudis genètics basats en l’anàlisi de les seqüències del virus complet mostren que es tracta d’un virus aviari sense afinitat específica amb els humans». Així, asseguren que «es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous o productes derivats, ja que no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la influença aviària pugui ser transmès als humans a través del consum d’aquests productes».

Des del novembre del 2020 s’han notificat 1.116 focus d’IAAP a Europa, 182 dels quals a França, on la situació preocupa especialment per la seva proximitat. Per això la Generalitat ha reforçat la vigilància a Catalunya i ha aplicat diverses mesures preventives. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li