Troben 3 polls d’àliga cuabarrada

0
1778

La descoberta ha sigut dins del Parc Natural del Cap de Creus, per obra de l’Equip de Biologia de la Conservació de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), en col·laboració amb el Grup de suport de Muntanya del cos d’Agents Rurals


Per primer cop en els últims 10 anys, han trobat un niu d’àliga cuabarrada amb tres polls a Catalunya. La descoberta ha sigut dins del Parc Natural del Cap de Creus, per obra de l’Equip de Biologia de la Conservació de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), en col·laboració amb el Grup de suport de Muntanya del cos d’Agents Rurals. És la sisena que vegada que es detecta un niu amb tres polls dins del territori català, l’última ocasió data de l’any 2005. Els progenitors fa pocs anys que s’han establert a la zona, i no tenien descendència des de feia tres anys. Les cries ja tenen el pes suficient per emprendre el vol.

L’àliga perdiguera o cuabarrada és una espècie que està en perill d’extinció, especialment després de la davallada d’exemplars que va patir entre els anys vuitanta i noranta. Actualment el 80% de les poblacions europees es troben a la península Ibèrica. La Generalitat ha adoptat diferents mesures per evitar la pèrdua d’exemplars i intentar revertir la seva desaparició, accions com ara garantir la presència de les seves preses potencials, millorar el seu hàbitat i minimitzar les activitats humanes que en destorbin la reproducció. El cens d’àguila cuabarrada a Catalunya l’any 2000 era de només 65 parelles. Des de llavors s’ha produït una recuperació fins a les 77-79 parelles que hi ha actualment, unes xifres que s’aproximen a les 85 parelles que hi havia l’any 1980. Catalunya és l’únic indret de la península Ibèrica, on la població s’està recuperant progressivament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li