Tres joves creen un jardí ecològic amb plantes i flors aromàtiques i medicinals

0
1033

L’última setmana de juny es va inaugurar el Parc de les Olors de l’Escala-Empúries. Es tracta d’una petita finca familiar de Mas Sastruc, on tres joves empordanesos han creat un jardí ecològic de plantes aromàtiques, culinàries i medicinals. Convertint-se així en el primer camp empordanès de la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya. Aquesta xarxa és una franquícia social creada per oferir una estratègia innovadora al camp i per millorar les condicions del patrimoni rural. El seu objectiu és fomentar el cultiu i elaborar productes derivats de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals, des de les iniciatives de cultiu de cada parc. La fundadora, Pilar Comes, té com a fita crear una xarxa de més de 50 parcs d’arreu de Catalunya. La idea del Parc de les Olors de l’Escala-Empuries va néixer i créixer amb les mans dels germans, Marc i Guillem Castanyé i Pau Gasull. Tres joves d’entre 23 i 29 anys que volien donar valor a una petita finca familiar. Els tres nois han estudiat i treballen, actualment, en empreses relacionades amb el món de l’agricultura i els productes ecològics, i per això van conèixer el projecte Xarxa de Parcs de Catalunya. En Guillem Castanyé explica que la inversió de capital per engegar el jardí va ser mínima, ja que “ho hem fet tot nosaltres durant el nostre temps lliure.

HORT ROMÀ. El Parc de les Olors de l’Escala-Empúries està a tocar de les ruïnes romanes d’Empúries i, per aqueta raó, el seu jardí està inspirat i dissenyat com un hort romà. En la tradició romana tant les herbes, com les verdures, eren reconegudes com a font de salut i molt valorades. Castanyé afegeix que tenen “molta informació dels romans, per això a la part alta del camp hi tenim gairebé totes les plantes que utilitzaven els nostres avantpassats”. Pel que fa la part central, està inspirada amb una àgora, on properament plantaran rosers. A la part de baix hi ha cultius de diferents cereals i altres plantes aromàtiques procedents de tot arreu. “Una de les característiques del nostre camp és que volem demostrar l’evolució dels diferents blats”, afegeix Castanyé.

PRODUCTE PROPI. De moment l’empresa només es dedica al cultiu i al turisme, però la idea és crear un producte propi amb una de les seves plantes, la Sempreviva o perpètua. És una planta mediterrània molt adaptada als terrenys d’aquí i amb propietats medicinals. Volen fer-ne un oli essencial, ja que aquesta planta té efecte antihistamínic. “Creiem que podem fer un oli essencial de l’Empordà i de qualitat que es podrà distribuir arreu de Catalunya”. Com a curiositat empordanesa, aquesta era la planta predilecta de la Gala, l’esposa del surrealista Dalí. Al Parc de les Olors hi ha una botiga amb tots els productes elaborats i conreats per la xarxa de Parc de les Olors de Catalunya. Disposen de productes com ara: colònies, olis essencial,a mel, cerveses artesanes, ratafia o coixins terapèutics, entre d’altres. A més dels productes de l’empresa Tegust, que treballa amb les primeres matèries dels camps de les olors de la xarxa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li