Tres anys de suport anònim

0
1303

El grup figuerenc d’Al-Anon, que ajuda familiars i amics de persones alcohòliques, celebra el seu tercer aniversari


L’Organització Mundial de la Salut ha reconegut l’alcoholisme com una malaltia que provoca trastorns físics i de conducta a milers de catalans. I també està provat que cada cas d’alcoholisme afecta, de retruc, una mitjana de cinc persones que tenen un contacte diari estret amb l’afectat. Són familiars, amics, companys de feina o altres contactes que també pateixen directament els efectes de la malaltia, tot i que sovint les seves afeccions no són prou reconegudes, ni per la societat ni per ells mateixos.

Amb l’objectiu de compartir experiències i donar-se suport entre ells per recuperar una vida feliç que amb el pas del temps han anat perdent, una desena de persones es reuneixen cada setmana a la seu de la Fundació Clerch i Nicolau de Figueres (al número 53 del carrer Nou). Formen part de l’Agrupació de familiars i amics d’alcohòlics, Al-Anon, un programa creat ara fa 87 anys als Estats Units que treballa en paral·lel a Alcohòlics Anònims. El seu lema: «Si l’alcoholisme t’envolta, no li segueixis el fil».

Actualment, a l’Estat espanyol hi ha uns 300 grups d’Al-anon, tres dels quals són a la demarcació de Girona: un a Girona, un a Sant Feliu de Guíxols (el grup Costa Brava) i el de Figueres, que aquesta setmana ha celebrat el seu tercer aniversari.

La seva presidenta i portaveu, la Cecília, explica que aquest grup el van crear un parell de persones que venien de Barcelona, on es fan diverses sessions diàries en diversos punts de la ciutat. «Ens vam trobar que aquí no teníem grup. I per nosaltres és molt important estar en contacte amb el nostre grup, perquè és la nostra base».

L’agrupació funciona d’una manera semblant a Alcohòlics Anònims: fan sessions setmanals (en aquest cas, es reuneixen cada dijous, de 19.30 a 21 h, a la Clerch i Nicloau) per ajudar-se mútuament. No són professionals, però la seva experiència els permet donar suport a altres persones que estan passant per la mateixa situació que ells. «Normalment, quan arribem, el que busquem és ajuda per a ell, per a l’alcohòlic, però no ens adonem que nosaltres també estem afectats per l’alcoholisme. I la intenció és aquesta: adonar-se que cal deixar que l’altra persona entri a la seva recuperació, i tu a la teva», explica la Cecília, que afegeix: «Perquè la teva recuperació fa que l’altra persona, si no està en recuperació, pugui estar en recuperació; o si no, ajudar-la d’una altra manera».

En aquest sentit, recorda que l’alcoholisme crea una dependència emocional de la qual és «impossible» sortir-ne sol. I exemplifica que els contactes més estrets d’una persona alcohòlica poden refusar trobades socials, beure’s el got de l’alcohòlic perquè ell no begui tant, exercir un control excessiu, negar la malaltia, o creure que la poden afrontar sols, entre molts altres símptomes. «La nostra vida gira al seu voltant, però al final acabem perdent la nostra vida… I el que intentem és recuperar-la i ser feliços, tornar a aquesta pau que no tenim», diu la portaveu del grup figuerenc d’Al-Anon.

Les persones interessades a unir-se al grup només han d’anar a la Fundació Clerch i Nicolau un dijous a les 19.30 h. Allà els informaran, els explicaran com funcionen i, si se senten còmodes, ja es podran quedar a la reunió, sempre amb l’anonimat com a «base espiritual». Unes reunions en les quals tracten temes com l’autoestima, els límits, el control o les crisis, entre d’altres. L’adhesió és gratuïta, ja que l’agrupació —que no està vinculada a cap associació, ni política ni religiosa— es finança amb contribucions voluntàries dels participants que hi puguin aportar alguna cosa.

«El que intentem és que la gent com nosaltres no estigui sola. Perquè el problema de l’alcoholisme és que pateixes només tu, i és un patiment molt gran. Però compartir-ho i veure que no estàs sol, que hi ha gent que ha superat això i pot somriure malgrat tot el que té, és una alenada d’aire que t’ajuda», acaba concloent la Cecília.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li