
El grup figuerenc d’Al-Anon, que ajuda familiars i amics de persones alcohòliques, celebra el seu tercer aniversari
L’OrganitzaciĂł Mundial de la Salut ha reconegut l’alcoholisme com una malaltia que provoca trastorns fĂsics i de conducta a milers de catalans. I tambĂ© estĂ provat que cada cas d’alcoholisme afecta, de retruc, una mitjana de cinc persones que tenen un contacte diari estret amb l’afectat. SĂłn familiars, amics, companys de feina o altres contactes que tambĂ© pateixen directament els efectes de la malaltia, tot i que sovint les seves afeccions no sĂłn prou reconegudes, ni per la societat ni per ells mateixos.
Amb l’objectiu de compartir experiències i donar-se suport entre ells per recuperar una vida feliç que amb el pas del temps han anat perdent, una desena de persones es reuneixen cada setmana a la seu de la Fundació Clerch i Nicolau de Figueres (al número 53 del carrer Nou). Formen part de l’Agrupació de familiars i amics d’alcohòlics, Al-Anon, un programa creat ara fa 87 anys als Estats Units que treballa en paral·lel a Alcohòlics Anònims. El seu lema: «Si l’alcoholisme t’envolta, no li segueixis el fil».
Actualment, a l’Estat espanyol hi ha uns 300 grups d’Al-anon, tres dels quals sĂłn a la demarcaciĂł de Girona: un a Girona, un a Sant Feliu de GuĂxols (el grup Costa Brava) i el de Figueres, que aquesta setmana ha celebrat el seu tercer aniversari.
La seva presidenta i portaveu, la CecĂlia, explica que aquest grup el van crear un parell de persones que venien de Barcelona, on es fan diverses sessions diĂ ries en diversos punts de la ciutat. «Ens vam trobar que aquĂ no tenĂem grup. I per nosaltres Ă©s molt important estar en contacte amb el nostre grup, perquè Ă©s la nostra base».
L’agrupaciĂł funciona d’una manera semblant a Alcohòlics Anònims: fan sessions setmanals (en aquest cas, es reuneixen cada dijous, de 19.30 a 21 h, a la Clerch i Nicloau) per ajudar-se mĂştuament. No sĂłn professionals, però la seva experiència els permet donar suport a altres persones que estan passant per la mateixa situaciĂł que ells. «Normalment, quan arribem, el que busquem Ă©s ajuda per a ell, per a l’alcohòlic, però no ens adonem que nosaltres tambĂ© estem afectats per l’alcoholisme. I la intenciĂł Ă©s aquesta: adonar-se que cal deixar que l’altra persona entri a la seva recuperaciĂł, i tu a la teva», explica la CecĂlia, que afegeix: «Perquè la teva recuperaciĂł fa que l’altra persona, si no estĂ en recuperaciĂł, pugui estar en recuperaciĂł; o si no, ajudar-la d’una altra manera».
En aquest sentit, recorda que l’alcoholisme crea una dependència emocional de la qual Ă©s «impossible» sortir-ne sol. I exemplifica que els contactes mĂ©s estrets d’una persona alcohòlica poden refusar trobades socials, beure’s el got de l’alcohòlic perquè ell no begui tant, exercir un control excessiu, negar la malaltia, o creure que la poden afrontar sols, entre molts altres sĂmptomes. «La nostra vida gira al seu voltant, però al final acabem perdent la nostra vida… I el que intentem Ă©s recuperar-la i ser feliços, tornar a aquesta pau que no tenim», diu la portaveu del grup figuerenc d’Al-Anon.
Les persones interessades a unir-se al grup nomĂ©s han d’anar a la FundaciĂł Clerch i Nicolau un dijous a les 19.30 h. AllĂ els informaran, els explicaran com funcionen i, si se senten còmodes, ja es podran quedar a la reuniĂł, sempre amb l’anonimat com a «base espiritual». Unes reunions en les quals tracten temes com l’autoestima, els lĂmits, el control o les crisis, entre d’altres. L’adhesiĂł Ă©s gratuĂŻta, ja que l’agrupaciĂł —que no estĂ vinculada a cap associaciĂł, ni polĂtica ni religiosa— es finança amb contribucions voluntĂ ries dels participants que hi puguin aportar alguna cosa.
«El que intentem Ă©s que la gent com nosaltres no estigui sola. Perquè el problema de l’alcoholisme Ă©s que pateixes nomĂ©s tu, i Ă©s un patiment molt gran. Però compartir-ho i veure que no estĂ s sol, que hi ha gent que ha superat això i pot somriure malgrat tot el que tĂ©, Ă©s una alenada d’aire que t’ajuda», acaba concloent la CecĂlia.
Leave a Reply