Trenta anys formant músics

0
1724

Nascuda el 1987, la JOF s’ha convertit en una entitat de referència per al foment i la divulgació de la música de cambra entre els joves


 

El teatre municipal El jardí, de Figueres, va ser escenari, dissabte, d’un concert de celebració: el del trentè aniversari de la Jove Orquestra de Figueres (JOF), que, d’ençà del 1987, l’any en què va néixer, de mans de les Joventuts Musicals de Figueres, no ha abandonat mai la seva vocació primigènia de contribuir a millorar la formació dels joves intèrprets i de fomentar i divulgar la música clàssica i la sensibilitat artística entre la població. Des del 1990 la JOF és una entitat cultural independent, sense ànim de lucre, amb uns estatuts, unes finalitats culturals i una assemblea d’associats que n’és el màxim òrgan rector. La junta gestora l’integren mares i pares dels joves, molt actius i oberts al fenomen educatiu i musical, que s’ocupa de la part burocràtica de la formació: subvencions, aportacions dels socis, gestió dels concerts, gestió econòmica…

En l’apartat pedagògic i artístic, l’equip tècnic està format per professionals que actuen com a guies i mestres dels joves músics. En aquest sentit, l’escola orquestral està dividida en quatre seccions: Indika, el nivell més elemental; Juncària, l’intermedi, i Ficaris i Tramuntana, les seccions de corda i vent, respectivament, dels alumnes més grans, dirigides per Maria Geli, Anna Ribera, Mercè Miró i Jordi Piccorelli.

Cada secció orquestral té el suport dels caps de corda i professionals, que són Alfredo Salcedo, Fina Bonet, Toni Mallol, Domènech Surroca, James Testi i Josep Casadellà, i de diversos col·laboradors, entre els quals hi ha Joan Mallol o Joel Riu.

Quan s’uneixen les quatre seccions, formen una orquestra amb una plantilla d’uns setanta músics, de 10 a 25 anys, que es reuneix un cop a la setmana, els dissabtes a la tarda, al centre Ferran Sunyé, de Figueres, per assajar.

ESTRENES MUSICALS. La Jove Orquestra de Figueres sempre s’ha sentit vinculada a la creació musical de Catalunya. Amb la certesa que una orquestra és un vehicle ideal per a l’estímul d’un compositor, la música “acabada d’escriure” a càrrec d’autors catalans s’ha convertit en un apartat obligat de la programació. La primera obra que la JOF va encarregar va ser La cançó del mussol, l’any 1991, un conte musical adreçat a un públic juvenil amb un llenguatge contemporani, de l’escriptora figuerenca Maria Àngels Gardella i el compositor saltenc Miquel Sunyer .

La darrera obra encarregada es va poder sentir dissabte al teatre El Jardí, de Figueres. Es tracta d’Assaig Virtual, d’Albert Bosch, alma mater de l’orquestra durant 27 anys, durant els quals va coordinar la part tècnica i artística de la formació.

A més de difondre la música de cambra entre els joves, la JOF ha generat un arxiu musical de gairebé 2.000 partitures, la gran majoria pensades per a orquestra de joves. El catàleg de compositors inclou des de la música del renaixement fins a obres contemporànies escrites per a estudiants, sense oblidar els grans autors clàssics del barroc i el romanticisme.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li